Hondenleven
rating

Duur: 08 min. | Land: België | Regie: Pieter Vandenabeele | Cast: Jelle De Beule | Scenarist: Pieter Vandenabeele | Producent: KASK

Wat doet een hond de hele dag nadat zijn baasje 's morgens haastig de deur achter zich dichtslaat? De blauwe hond in Hondenleven, het afstudeerwerk van KASK-student Pieter Vandenabeele, blijkt een creatieve duizendpoot te zijn en is daarnaast hunkerend op zoek naar de aandacht of liefde van zijn baasje. Zij, het baasje, wordt vreemd genoeg metterdag onverschilliger voor de aanwezigheid van het huisdier tot op het punt dat ze volledig naast elkaar leven. Terwijl de hond naar affectie smacht, smacht z'n baasje naar rust.

Het beeld toont ons drie statische decorscènes, in de vorm van een stripverhaal. In het midden het interieur als plaats waar de handelingen zich afspelen. Pas na vele scènes waarbij de verveling van de hond langzaamaan de graad van wanhoop bereikt heeft, loopt hij (en wij met hem) het huis uit, op weg naar de werkplaats van het baasje. Niet alleen komt de hond het huis uit, ook de aap komt uit de mouw wanneer we plotseling getuige zijn van de werksituatie van het baasje. De rollen binnen het hondenleven, die blijkbaar al van in het begin van de film verdraaid waren, worden nu openlijk beleefd.

Deze kortfilm, eenvoudig, zowel qua verhaallijn als qua stijl, wekt in het begin nieuwsgierigheid op door de compositie van het beeld en de alomtegenwoordige verveling. De kijker wacht op meer uitleg voor het gedrag van beide personages. Op het einde van de film wordt die verwachting ingevuld en onthaald met een glimlach.

Annabel Debaenst