De keuze van de maker (1)| De beste kortfilms volgens Sahim Omar Kalifa

BEKIJK ONLINE
De beste kortfilms volgens regisseur Sahim Omar Kalifa.

Sahim Omar Kalifa is geen onbekende op kortfilmterrein, in- noch uitlands. Sinds zijn VAF-Wildcard voor Nan in 2008 bleef hij met vaste hand kortfilms maken. Land of the Heroes (2010) volgde, maar de grootste roem verwierf de Belgisch-Koerdische filmmaker met Baghdad Messi.

De kortfilm, over Little Messi, een jongen uit Baghdad met één been die gefascineerd is door voetbal, toerde en toert nog steeds de wereld rond. Intussen bekroond met meer dan 54 internationale awards, waaronder een plekje op de Oscar shortlist. Met Bad Hunter (2013) sluit Kalifa – wellicht – zijn kortfilmcarrière af en focust zich nu een het maken van een eerste langspeelfilm.

 
Peel (Jane Campion)                                     Il Supplente (Andrea Jublin)

 

Maar voor Kalifa volledig kortfilm-af is, wouden wij nog even weten wat zijn beste kortfilms zijn. “Laatste 12 jaar heb ik meer dan 15.000 kortfilms gezien”, verduidelijkt Kalifa zijn keuze. “Ik lijst hier mijn favoriete films op.”

Waarom deze films? “Omdat ik door allen erg diep geraakt werd. De films die ik uitkoos voor Kortfilm.be zijn films die jaren bleven hangen. Stuk voor stuk zijn ze uniek, origineel en meeslepend.”

Voor u, beste lezer, compileert Kalifa een ‘Bekijk Online’-reeks met enkele van de internationaal meest bekroonde kortfilms uit afgelopen jaren. Met Oscar- en Cannesfavorieten Peel, Six Shooter en Il Supplente. Én met meer recente kortfilmkaskrakers, die dan nog niet volledig online beschikbaar zijn mara waravan wij u reeds graag fragmenten en trailers meegeven. 

 

Keuze 1: Peel. An Exercise in Discipline [****]  

Jane Campion
1982, fictie, 9 min.

Peel is de eerste film van Jane – The Piano, Top of the Lake, … - Campion en won in 1986 de Short Film Palme d’Or, wat van Campion de eerste vrouw ooit maakte die prijs te winnen.

Bekijk de film hier: KLIK

 

 

 

KEUZE 2: II Supplente [***]

Andrea Jublin
2007, fictie, 17 min.

Il Supplente / The Substitute werd in 2008 genomineerd voor de Oscars. 

 

 

 

 

 

 

 

KEUZE 3: Six Shooter [****]

Martin McDonagh
2004, fictie, 27 min.

Martin – In Bruges – McDonagh won met Six Shooter de Academy Award voor Best Short Film Live Action in 2006 en de Publieksprijs op Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2006.

“Kracht zit ‘m in eenvoud. Het basisidee achter Six Shooter is dan ook heel simpel: neem een kersverse weduwnaar, een echtpaar dat treurt om hun pas overleden kind en een weirdo met een vuile bek (die lijkt weggelopen uit Trainspotting).”
Lees de volledige bespreking van de film hier.

Bekijk de film hier: KLIK

 

 

 

 

MEER KEUZES: bekijk fragmenten van de meer recente kortfilmfavorieten van Kalifa

 

(1) La lampe au beurre de yak van Wei Hu
2013, fictie, 15 min.

Won de prijzen op Clermont-Ferrand Film Festival, Go Short Nijmegen, Raindance Film Festival, Pula Film festival en op nog veel meer internationale filmfestivals. Was tevens Sundance, EFA-, Oscar- en Cannesgenomineerd. 

 

  
(1)                 (2)              (3)

 

(2) Oh Willy ... [***] van Emma De Swaef & Marc James Roels
2012, stop-motion, 17 min
.
Belgische stop-motion, meest succesvolle kortfilm internationaal in 2012 (lees: België bij zeven meest succesvolle kortfilmlanden)

"Wollige Willy keert terug naar de naturistenkolonie waar zijn moeder haar laatste adem uitblaast. Verward door herinneringen, naakte bewoners en andere vreemde indrukken loopt hij wat verloren en belandt in de wildernis die grenst aan het domein."

Lees de volledige bespreking van de film.

Lees het interview met Emma De Swaef vanuit Tokyo - februari 2013.

Bekijk het interview met Emma De Swaef en Marc James Roels in de opnamestudio - september 2013.

 

(3) Curfew [**] van Shawn Christensen 
2012, fictie 20 min. 

"Oscarwinnaar 2013.In amper twintig minuten schetst regisseur Shawn Christensen een aangrijpend portret van gebroken mensen die bij elkaar troost vinden." 

Lees de volledige bespreking van de film.

 

  
(4)                (5)               (6) 

 

 

(4) The mass of men [****] van Gabriel Gauchet
2012, fictie, 17 min.

Won de om. Gouden Luipaard op Locarno Filmfestival 2013 en de grote prijs op Tampere International Short film festival in 2013 "Een heerlijk harde slag in het gezicht van de kijker, eentje die je absoluut niet onbewogen laat."
Lees de volledige bespreking van de film 

 

(5) La fugue [***] van Jean-Bernard Marlin
Fictie, 2013, 23 min.

Won o.m. de Gouden Beer op Berlijn Film festival 2013 en de juryprijs op IKL 2013.
"La fugue trekt in eerste instantie de kaart van het sociaal geëngageerde drama. Zowel thematiek als cameravoering doen denken aan de films van de gebroeders Dardenne." 

Lees de volledige bespreking van de film.

 

(6) Avant que de tout perdre [***] van Xavier Legrand. 
Fictie, 2013, 19 min.

Won de grote prijs op Clermont-Ferrand Filmfestival 2013 en Oscargenomineerd in 2014.
"Heel langzaam geeft Legrand ons kleine tips mee van wat er gaande is binnen dit vreemde tafereel. Met kleine beetjes laat hij de kijker proeven van een maaltijd die op het einde van de rit dan wel goed, maar toch wrang nasmaakt."
Lees de volledige bespreking van de film.


 

 

Sarah Skoric