Kung Fury
rating

Duur: 31 min. | 2015 | Land: | Regie: David Sandberg | Cast: David Sandberg, Jorma Taccone, David Hasselhoff | Scenarist: David Sandberg

Het staat vast: remakes, reboots, sequels en prequels van films uit de eighties en nineties zijn hot. Denk aan de successen deze maand van Mad Max: Fury Road, Jurrasic World en Poltergeist. Om er maar enkele te noemen. Geheel verwonderlijk is dit niet; de kinderen van toen zijn immers de volwassenen van nu. En filmmakers begrijpen dat (jeugd)nostalgie een sterk wapenfeit is bij het maken van een film.

 

Gelukkig zijn er ook creatievelingen die de remakes origineel aanpakken. Vanuit een voorliefde voor deze genrefilms uit hun kindertijd brengen ze een al dan niet speels eerbetoon of gaan zij aan de slag met de esthetiek uit dit tijdperk. Sommigen zoals het geweldige Turbo Kid gaan vrij ver in hun liefdesverklaring, maar niets kon ons voorbereiden op de over-the-top-ness van wat enkele Zweden ons voorschotelen met Kung Fury.

Als een hommage aan de jaren tachtig, aan alles wat we enkele jaren geleden fout achtten, brengt Kung Fury ons het knettergekke verhaal van een agent die plots een kungfu-meester wordt. Zijn queeste? Naar het verleden reizen om het op te nemen tegen de ultieme kungfu-krijger: Kung Führer.

 

 

Als je dacht dat het niet gekker kon dan een kungfu-vechtende Hitler, wat dan met de triceratops als partner - toepasselijk Triceracop genaamd – met de dinosaurussen die laserstralen schieten, Vikingbabes met uzi’s of Thor hemzelf die een handje komt helpen?

 

Hasseltoff

Het gaat nog verder: eighties-icoon David - The Hoff - Hasselhoff (You may know him from programs such as Baywatch) himself zingt de titelsong in, True Survivor. Speciaal voor de film opgenomen en een instant hit op YouTube, mooi aansluitend bij de typische synthesizer popdeuntjes die de rest van de film compagneren.

Beluister dat lied hier: KLIK

 

Crowd pleaser

Maar Sandberg stond duidelijk niet alleen in zijn queeste om zijn droom te realiseren.
Via een crowdfundingactie riep de filmmaker op tot steun, al snel bleek dat hij niet de enige was die droomde van dit soort film. Met een korte trailer, inmiddels al 10 miljoen keer bekeken op YouTube, lanceerde hij een Kickstarter-campagne en het vooropgestelde bedrag van 200.000 dollar werd binnen de 24 uur (!) bereikt.

 

VHeSthetiek

Overigens: Sandberg is niet enkel de scenarist en regisseur van deze film, hij vertolkt ook zelf de rol van Kung Fury en brengt het er niet eens half zo slecht vanaf in zijn poging om het foute acteerwerk van uit de films van toen te imiteren. Ook als filmmaker levert hij een behoorlijk visitekaartje af met deze kortfilm. De speciale effecten stralen perfect dat low-budget gevoel uit, maar alles ziet er noch steeds geweldig uit.

Dino's, lasers, synthesizers ... en: David Hasselhoff die zingt

 

Om het geheel af te maken, is er zelfs een ‘He-man’-achtige animatiesequentie verwerkt in de film.
Kung Fury kijkt weg met de korreligheid van old skool VHS-cassettes. Spot ook de -tig referenties, van Chuck Norris en de Cannon films, Lethal Weapon en The Terminator tot 8-bit gameconsoles en het Commodore 64. Zo zien we in een van de meest indrukwekkende gevechtscènes hoe via een long take Kung Fury het opneemt tegen hele resem Nazi’s, waarbij dit wordt weergeven net als in een side-scrolling beat-em up spel, om te eindigen door de laatste tegenstander zijn hoofd en ruggengraat Mortal Kombat-gewijs uit te trekken.

Om maar te zeggen: Dit alles zorgt ervoor dat Kung Fury een nadrukkelijk kitscherige en compleet losgeslagen hommage aan de jaren tachtig is die geen enkele minuut weet te vervelen. En daarmee bereikt Sandberg een groter publiek dan de geeks, gamers en hipsters. Er wacht hem een hongerig publiek dat verlekkerd is op dit soort vertier en ja, plannen voor een langspeelversie van Kung Fury liggen klaar!

Je kan de film integraal online bekijken via deze link (KLIK)

 

Jeroen Van Rossem