Et Dimanche, Le Déluge
rating

Duur: 29 min. | 2015 | Land: België | Regie: Brian Windelinckx | Cast: Sofie Hoflack, Matthieu Charneau, Vincent Bal

“I want you to beg me to stay here.”

In Et dimanche, le déluge (met een leuk bijrolletje voor Vincent Bal!) doorgrondt de regisseur het personage Mathieu (Matthieu Charneau): een twenty-ish do-gooder wanhopig op zoek naar iemand die hem evenveel nodig heeft als hijzelf anderen.

Op zondagochtend wordt hij wakker in het appartement van een onbekend meisje (Sofie Hoflack), zich niet herinnerend hoe hij daar terecht is gekomen. Haar echte naam krijgen we nooit te horen, hoewel hij haar wel aanspreekt als “Charlotte” – een knipoog naar Windelinckx’ vorige film Chansons de Charlotte, ook met Hoflack?

Hoe dan ook, de regisseur kiest een eenvoudige premisse en combineert die met simpele vertel- én visuele stijl. Bovendien slaagt hij erin om vandaaruit een uitgebreide karakterstudie uit te bouwen. Thema’s die aan bod komen zijn zelfverloochening, gender en seksualiteit. Mathieu is op die laatste twee vlakken een echte kameleon: hij lijkt biseksueel en oogt soms gender fluid, waardoor hij fladdert tussen vrouwelijk  en mannelijk en homo- en heteroseksueel. Op zich is dat niet problematisch, maar het feit dat hij zichzelf zo laat definiëren door anderen - en niet door zichzelf - is dat wel. Op zoek naar liefde cijfert hij zichzelf volledig weg en laat het aan anderen over om hem op te bouwen zoals zij dat willen.

In een stijl die zeker te smaken valt vermengt Windelinckx komedie, tragiek en een goed uitgedacht basisidee.

Windelinckx’ film sluit dicht aan bij zijn thesis, die de betekenis van seksscènes in film onderzoekt. Mathieus look en het gebruik van verschillende talen in de film, onderstrepen thematisch hoe hij zijn eigen persoonlijkheid wegsteekt in een poging door andere geliefd te worden.

In een stijl die zeker te smaken valt – natuurlijk licht, wit en grijs met felle kleuraccenten en een goede portie humor – vermengt Windelinckx komedie, tragiek en een diep uitgedacht achtergrondidee op een goed gebalanceerde manier. De geweldige dansscène op Axelle Reds Sensualité  krijg je er gratis bij.

Jana Dejonghe