Il Faisait Noir
rating

Duur: 18 min. | 2015 | Land: België | Regie: Miwako Van Weyenberg | Cast: Robbe De Laet, Wouter De Laet, Steve Aernouts | Scenarist: Miwako Van Weyenberg | Filmschool: RITS

Met Il faisait noir, gefinancierd via crowdfunding, is Miwako Van Weyenberg niet aan haar proefstuk toe. Als we bij Kortfilm.be nog wat ongemakkelijk op onze stoel draaiden bij het bekijken van haar bachelorproef Hitorikko, dan kunnen we vandaag enthousiast knikkend constateren dat de jonge regisseuse weet wat ze in haar films zoekt. En hoe ze het kan vinden.

Zowel qua thema als qua sfeer blijft Van Weyenberg in de lijn van Hitorikko werken. Ook haar nieuwe film draait rond familiebanden en de druk die die met zich kunnen meebrengen. Hoofdpersonages van dienst zijn opnieuw kinderen, waarmee de regisseuse zowel graag als goed lijkt te werken.

De twaalfjarige tweeling Nicolas en Victor zien er dan misschien hetzelfde uit, vanbinnen zijn het twee verschillende karakters. Dat uit zich in wrijvingen op school, wat dan weer gevolg heeft op de relatie tussen de twee. Want ja, ze zijn een tweeling en ja, ze hebben een speciale band. Maar hoe ziet de omgeving hen? Hoe worden ze aan elkaar gespiegeld? En de hoofdbrok: wat is de één zonder de ander?

Een zacht maar diep coming-of-ageverhaal met vele lagen.

Van Weyenberg roept terechte en herkenbare vragen op zonder die met veel drama en gewichtigheid op de schouders van haar publiek te drukken. In een zachte, harmonische setting waarin veel aandacht besteed wordt aan kleur, houdt ze het bij een simpel coming-of-ageverhaal waarbij meer gesuggereerd wordt dan uitgelegd. Als kijker ben je dus niet passief, maar word je aangesproken en uitgenodigd om na te denken. Zoals blijkt uit alle vragen die hij oproept, bestaat de film uit vele lagen.

Chapeau dus aan een regisseuse wiens werk duidelijk resultaat levert, en ook de twee hoofdacteurs verdienen een pluim. Wij zijn alvast benieuwd wat Van Weyenbergs VAF-Wildcardfilm zal brengen.

Jana Dejonghe