The Centre
rating

Duur: 08 min. | 2015 | Land: België | Regie: Robin Sinnaeve

De ruimte spreekt meer dan ooit tot onze verbeelding. Hoe meer de wereld in brand staat, hoe meer we reikhalzend dromen van andere planeten - zit dat er misschien achter? Recente blockbusters als Gravity,  Interstellar en The Martian tonen allemaal astronauten die op een bepaald moment in een lastig parket zitten. Ze moeten overleven, op hun eentje. Dat betekent: moeilijke beslissingen nemen en snel knopen doorhakken.

Ook in The Centre gaat een anonieme astronaut - we zien geen gezicht en horen geen stem - op een uitdagende missie. “Deep space exploration #42”, om precies te zijn. De astronaut gaat op zoek naar ander leven en verzamelt data over het ontstaan van ons universum. Hij trekt naar het absolute centrum ervan, een mysterieuze locatie achter een hoge witte poort. We kruipen mee in zijn ruimtepak en wandelen voorzichtig the centre binnen.

Daar wordt de astronaut geconfronteerd met een complex bedieningspaneel, vol knopjes. Elke druk op een knop heeft meteen effect op het universum: zowel de Aarde als andere planeten gaan er anders uitzien, worden verkleind of vervormd en ondervinden klimaatwijzigingen. Hij blijft als een bezetene knopjes induwen, en wordt steeds gefrustreerder. Met alle gevolgen vandien.

Intrigerende ruimtemissie waar je rustiger van gaat ademen.

De kortfilm start met een hippe presentatie van de ruimtemissie, begeleid door een Amerikaanse stem. Na de intro blijft de film woordeloos. De kleine astronaut bereikt zijn bestemming en wandelt als een stipje in de ruimte door het sobere beeld.

Sinnaeve koos voor sobere beelden, met grote kleurvlakken en trage bewegingen. Elk shot wordt zorgvuldig gezet en krijgt zijn tijd, wat ervoor zorgt dat je als kijker helemaal wordt binnengetrokken in de beladen missie. Wedden dat je zelfs rustiger gaat ademhalen? 

Sofie Rycken