Tank
rating

Duur: 06 min. | 2014 | Land: België | Regie: Raoul Servais | Producent: Erwin Provoost, Annemie Degryse | Productiehuis: Lunanime, Santeboetiek

Na tien jaar afwezigheid keert de Belgische grootmeester van de animatiefilm terug naar het witte doek met de kortfilm Tank. Servais (Operation X-70, Nachtvlinders, Harpya, Chromophobia) baseerde zich op het gedicht 'Tank' van Pierre Jean Jouve en is zijn bijdrage aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

De film vertelt het verhaal van een groepje soldaten in een loopgracht dat voor het eerst in contact komt met een aanval van een tank. Hoewel deze aanval schrikwekkend is voor de soldaten, weet Servais een licht gevoel van humor weer te geven. Naast het oorlogstaferelen krijgt ook de liefde een belangrijke plaats in de film. 

Aan elke kant van de strijd is een soldaat immers in gedachten bij zijn geliefde, de ene via een brief en de andere via een foto. Het is voornamelijk hierdoor dat de film zijn poëtische dimensie krijgt, wanneer de brief en foto samen met speelkaarten in de wind wegwaaien na de strijd. Ondanks de korte duur, krijgt Tank zo een ontroerend einde.

Naast de oorlogstaferelen krijgt ook de liefde een belangrijke plaats in de film.

Net als in Schindler’s List, zijn de beelden bovendien zwart-wit met op het einde één element geaccentueerd in het rood. In dit geval het bloed van een van de soldaten in de tank.  Servais kiest verder niet voor een realistische tekenstijl, maar eerder een stijl die doet denken aan de al wat oudere Europese stripverhalen: lichtjes ruw, zonder sterke aflijning maar  gedetailleerd en vooral  sfeerscheppend.

Jeroen Van Rossem