Endurance
rating

Duur: 08 min. | 2015 | Land: België | Regie: Bernard De Rycke | Cast: Lotte Diependaele, Leen Diependaele | Producent: Francis Bossem | Productiehuis: Boss'Em BVBA

De ingetogen maar poëtische beginscène van Endurance zorgt ervoor dat onze verwachtingen onmiddellijk heel hoog staan.

Ons zicht wordt vernauwd én verbreed op een groen veld waar een rij bomen voorstaat, als een tralies of hek die een scheidingslijn aanduidt, als een voorbode voor wat komen zal. Langzaam zoomt de lens uit en wordt het duidelijk dat we via de spiegel in een omkleedzaal door het raam naar buiten staren en tegelijkertijd naar binnen worden gekanteld. We horen hoe een groep jongeren zich klaarmaakt voor de sportles. De kleuren van de zaal, de uniformen van de meisjes en hun geroezemoes doen ons bijna hun turnsloffen ruiken. We glijden langzaam en in een golvende beweging de zaal binnen en volgen één meisje dat achterblijft. Zij onttrekt zich aan de gruwel die komen zal.

Het geblaf van een gefrustreerde en overhitte sportleerkracht slaat als een vervelend dichtklappende deur in de tocht op ons in en wordt in een crescendo-beweging steeds grover en wansmakelijker.

Lotte Diependaele schittert als schijnbaar onverschillige maar razende leerlinge. Leen Diependaele, de sportleerkracht kan haar waanzinnig tirannieke kant nog net meester.

Vorm overheerst over tekortkomende inhoud.

Endurance is een fotografisch hoogstandje maar mist naar het einde toe diepgang. De inhoud doet onder aan de overrompelende beeldtaal. Of moet regisseur Bernard De Rycke (In a Landscape) budget voor een langspeelfilm in handen geschoven worden zodat hij de vormelijke esthetiek ook kan stofferen met gelijkwaardige inhoud?

Annabel Debaenst