Shipwreck
rating

Duur: 15 min. | 2015 | Land: Nederland | Regie: Morgan Knibbe | Producent: Jos de Putter

Media bestoken de nieuwspagina's sinds deze zomer met foto's van aangespoelde lichamen langs Mediterrane kusten, mensonterende taferelen op Lampedusa en in de Middellandse Zee. Daarna worden deze foto's slechts echo's van de dode lijken die opnieuw overspoeld worden door de stroom van andere, nieuwere nieuwsfeiten.

We stellen er ons als West-Europees publiek geen echte vragen meer bij: hoe ervaart de gemeenschap aan de andere kant van de Middellandse Zee dit verlies? Wat is de emotionele impact op hun leven? Deze afstand wordt in Shipwreck overbrugd. 

Wiegend in de camera volgen we Abraham, één van de jongemannen die de ernstige schipbreuk van 3 oktober 2013 overleefde, waarbij 359 mensen verdronken. Hij vertelt over in zee verdwenen vrienden terwijl hij tussen de kadavers van de boten slentert. Over de verwachting van het Westen en hoe hij een vriend uiteindelijk noodgedwongen achterlaat in de zee. Intussen komen we telkens dichterbij de achtergebleven familie en vrienden, het aangerichte verdriet en de machteloosheid en verlorenheid van verdriet.

Brandend actueel, aangrijpend portret.

Om de ware impact op een gemeenschap of zelfs op een individueel leven in te schatten en te voelen, is de waarde van een kortfilm Shipwreck misschien wel veel groter dan alle mediaberichten sinds 3 oktober 2013, waar het woord 'Lampedusa' in voorkomt.

Annabel Debaenst