Ave Maria
rating

Duur: 14 min. | 2015 | Land: Duitsland, Frankrijk | Regie: Basil Khalil | Cast: Maria Zreik, Maya Koren, Ruth Farhi, Shady Srour, Huda Al-Imam | Producent: Eric Dupont | Productiehuis: Incognito Films

Pardoes in Palestijns gebied crasht een auto met Orthodoxe Joden tegen een Mariabeeld dat  toebehoort aan een kloosterorde, The Sisters of Mercy (sic!). De Sabath nadert met rasse schreden en dus is het uitgesloten dat vrienden van de Joodse familie het gezin uit de brand komen helpen. De zusters van hun kant zien zich genoodzaakt om wel erg creatief om te springen met hun zwijgplicht.

Klinkt die kleine synopsis al dolkomisch? Wacht tot u de film zelf gezien hebt! 

 

In een oogstrelend beeldformaat stapelt Khalil de ene grap op de andere tot het je als toeschouwer begint te duizelen. Als een volleerde buitenwipper waakt de regisseur echter pitbull-gewijs over de flinterdunne grens tussen liefdevol lachen met Terminaal Ernstige Onderwerpen zoals religie en geloofsovertuiging maar, en dit is belangrijk, lacht hij zijn personages nog geen milliseconde domweg uit.  

Net door dat geslaagd koorddansen komen de personages zeer goed tot leven en worden ze pijlsnel mensen van vlees en bloed zoals u en ik. 

Met uiterst respect voor zijn personages, neemt de regisseur je mee in een duizelingwekkende twister van grap na grap.

Ave Maria vormt -  anders gezegd - geen soort Jommeke In Het Klooster, maar brengt dingen die mijlenver van uw en ons bed verwijderd staan binnen grijpafstand. Dit door een zeer verfrissende no-nonsense aanpak. 

Filip Hermans