Die Jacke
rating

Duur: 09 min. | 2014 | Land: Duitsland | Regie: Patrick Vollrath | Cast: Laurence Rupp, Hanna Binder, Daniel Sträber | Producent: Patrick Vollrath

Een man ontmoet een vrouw in een Duitse alternatieve kroeg. Zoete beloftes van een romantische nacht hangen in de lucht. Totdat een stamgast zich bemoeit met het sportjasje dat de man aanheeft. Dit incident ondermijnt de hypnotiserende aantrekkingskracht die tussen de twee protagonisten hing volledig.

Klinkt zo simpel als een rekensommetje van maximaal twee cijfers? Jazeker. Het pleit voor regisseur Patrick Vollrath dat hij met die eenvoudige basisingrediënten wel degelijk volledig loos gaat. 

Minutenlang zoomt hij op een hoogst bezwerende manier in op zijn twee hoofdrolspelers, zonder met die close-ups evenwel de achtergrond van de alternatieve kroeg uit het oog te verliezen. Net doordat die zorgvuldig in beeld gebrachte, pijlsnel in crescendo spelende romantische spanning haast ondraaglijk wordt, is de teleurstelling door het incident met het sportjasje van de man een fikse opdoffer, waar je als beetje cinefiel dan toch weeral vers filmplezier uit puurt.

Niet wat komt is belangrijk, wel wat zo mooi, zo poëtisch en zo wild had kunnen zijn.

Want laat ons wel wezen: niet wat komt is belangrijk in deze kortfilm, wel wat zo mooi, zo poëtisch en zo wild had kunnen zijn.

Die Jacke is een knoert van een kortfilm die de staalbetonnen ballen heeft om zijn eigen inhoud judogewijs finaal onderuit te halen. Al jaren zoeken wij naar een waardige opvolger van Duits rasfilmtalent Tom Tykwer en absoluut, uit een kortfilm van krap 9 minuten kan je onmogelijk toekomstvoorspellingen doen, maar toch: straffe, zeer straffe kortfilm. 

Filip Hermans