The Five Minute Museum
rating

Duur: 07 min. | 2015 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Paul Bush

The Five Minute Museum is haast letterlijk wat je verwacht bij zo’n titel. Een vijf minuten durende virtuele trip doorheen de geschiedenis van de mensheid. Regisseur Paul Bush, die eerder al een gelijkaardig experiment onderging met de korfilm While Darwin Sleeps, vuurt objecten uit de collecties van de Zwitserse en Engelse musea op kogelsnelheid op ons af en gunt ons een blik op de diversiteit en culturele rijkheid van onze beschavingen.

 

Enerzijds laat Bush zien hoe wij als mensheid evolueren doorheen de tijd, beginnend door kleine objecten te tonen als stenen die als werktuig fungeerden, speerpunten of potten, en dit tot we aankomen bij moderne technologie als camera’s en vuurwapens. Anderzijds belicht hij ook de verscheidenheid van culturen. Zo zien we hoe bij verschillende culturen voorwerpen als zwaarden, klokken of vaatwerk, verschillende vormen hebben aangenomen.

Kijk je naar de vorm van The Five Minute Museum, dan merk je dat de Tsjechische cineast Jan Svankmajer vandaag de dag nog steeds een inspiratiebron blijft voor zijn collega’s. De manier waarop Bush speelt met vormen en kleuren  toont gelijkenissen met Svankmajers vroege kortfilms als  A Game with Stones of Historia Naturae. Door de snelle, haast stroboscoopachtige beeldopvolging roept hij bovendien een hypnotiserend gevoel op.

Een vijf minuten durende virtuele trip doorheen de geschiedenis van de mensheid.

Het meest opvallende aan deze kortfilm naast dit ballet van vormen en kleuren, is waarschijnlijk dat Bush er zelf in slaagt om bovenal ook zelf nog een verhaal tot leven te brengen. Hier speelt de geluidsband ook een belangrijke rol. Zo horen we bij het zien van de tekeningen op Griekse vazen oorlogstaferelen met het bijhorende geroep en zwaardgekletter. Een ander knap voorbeeld is het spel met de muntstukken met dieren op waarbij Bush een waar jachttafereel tot leven roept. Behoorlijk indrukwekkende montageskills.

Jeroen Van Rossem