Tranche de Campagne
rating

Duur: 07 min. | 2015 | Land: België | Regie: Hannah Letaïf | Cast: Bénédicte Chabot, Thierry De Coster, Serge Larivière, Igor Van Dessel | Producent: Arnaud Demuynck | Productiehuis: Les films du nord, La boîte productions

Een titel die doet wegdromen en aan lieflijke buitentaferelen doet denken  zon, een fris briesje, wuivend gras, fluitende vogeltjes en, welja, een zomerse picknick. In deze donkere wintermaanden zeker iets om naar uit te kijken maar het kan verkeren.

Regisseuse Hannah Letaïf, die in 2011 aan La Cambre in Brussel afstudeerde, laat het lieflijke al snel achterwege en dompelt ons onder in een grimmig en gewelddadig tafereel. Een picknick zoals je ze liever niet meemaakt.

 

Met haar zinderende tekenstijl weet ze de personages, vadsige varkens, een hillbilly-kip, grazende mensen én Kevin, een mollig lam, levendig en plastisch te verbeelden. De vibrerende lijnen maken de lijven, waggelend en lallend in de blakende zon, zeer tastbaar. In combinatie met uitstekend stemmenwerk creëert dit een onderhuidse spanning die al gauw escaleert in een macaber bloedbad. En een aversie tegenover bepaalde personages waarvan je weet dat ze niks goeds in petto hebben.

Deze onderhuidse spanning wordt ook in stand gehouden door elementen die bedrieglijk eenvoudig lijken, maar die vaart in het scenario houden. Letaïf weet hoe ze onze aandacht erbij moet houden; een zoemende mug, starende ogen, lange aangehouden stiltes.

Uitstekend stemmenwerk en tastbare animatie in dit macaber, maar puik sprookje.

Wie de blog van Hannah bezoekt,  ziet meteen dat haar stijl niet onder één noemer te vatten valt. Ze varieert tussen poëtisch, dromerig, expressionistisch, sober en extravert. Ook in Tranche de Campagne wisselt ze een verfijnde vormgeving af met expressionistische uitbarstingen die het hoogtepunt van de waanzin inleiden. En met de in-en uitleidende melancholische compositie doet de film ons plots denken aan het werk van Tarantino waar het zinloos geweld ook nooit veraf is.

Een wrang, gelaagd sprookje dat er niet alleen goed uitziet maar ook inhoudelijk veel om het lijf heeft.

Carmen van Cauwenbergh