Beast!
rating

Duur: 20 min. | 2015 | Land: België | Regie: Pieter Coudyzer | Scenarist: Pieter Coudyzer | Producent: Geert Van Goethem, Linda Sterckx | Productiehuis: S.O.I.L.

Met het Brusselse productiehuis S.O.I.L. lanceerde animator Pieter Coudyzer in 2013 al  De Wake, een prachtig duistere en mysterieuze film die hoge ogen gooide op de jaarlijkse Shortfilm screening van Kortfilm.be op het Brusselse festival Offscreen.

Donker zijn ook de droefgeestige tronies van de figuren in zijn opvolger Beast! Protagonist is een haveloos figuur die sterk doet denken aan de ondergrondse landloper die Denis Lavant neerzet in Leos Carax’ Holy Motors en Tokyo!, maar dan met bruuske onverwachte street smart moves die je als kijker op het puntje van je stoel houden. 

Dat doet ook een ander vreemd beest, een soort gigantische misvormde zeehond met extreem lange lebbertong dat per UFO de stad in wordt gekatapulteerd. Gelukkig is film geen olfactorisch medium, het duo zou ongetwijfeld niet te harden zijn. Dat vinden ook hun omstaanders: noch de landloper noch het ruimtewezen zijn welkom in de maatschappij.

Beiden zijn fenomenaal getekend, maar vergeleken met andere monsterfilms als Oh Willy of The Host is de psychologische invulling bepaald minimaal. Het is allerminst de vraag welke creaturen mettertijd de echte beesten blijken: tussen de weemoedige en expressie loze ‘normale’ personages zijn het net de twee buitenbeentjes die zich nog iet of wat kunnen uitdrukken.

Fenomenale tekenstijl in deze betoverende monsterfilm.

Maar wat een prachtige tekenstijl heeft Beast! Ook andere dierentuinbewoners zoals apen en spannend in beeld gezette achtervolgingen blijven beklijven. De kers op de taart ligt op de achtergrond, vol donkere, handgeschilderde en later ingescande tableaus van nachtbeelden, betoverend in hun subtiele kleurennuances.

Jan Sulmont