Patershol
rating

Duur: 08 min. | 2014 | Land: België | Regie: Douglas Boswell

Douglas Boswell verblijde ons ruim tien jaar geleden al met Romance, dat wij toen tot ‘instant klassieker’ doopten. Ondertussen bekwaamde de hardwerkende jonge regisseur zich in zijn vak bij talloze Vlaamse televisiereeksen. Met Patershol, meer vingerstudie dan afgewerkte film, zoekt Boswell helemaal andere oorden op.

De jury van het Brussels-Amsterdamse Meet Your Maker-festival (o.a. Jan Doense en onze eigen Ils Huygens) vond deze mix van live action en allerlei animatietechnieken alleszins intrigerend en kende er één van de twee Brusselse juryprijzen aan toe - de andere was voor uiteindelijke winnaar De Mythologische Roof van Manuel Janssens.

Niet moeilijk te zien waarom dit waanzinnige horrorexperiment perfect paste op een genrefestival als Meet Your Maker: protagoniste is een zwangere damsel in distress die onder handen wordt genomen door een spooky mad scientist, met lippen als The Joker en de tong van een X-Mutant. Voor wie Boswells langspeelfilm Labyrinthus zag: deze kortfilm bevindt zich aan de extreme andere kant van het spectrum (zowel qua vorm als van kwaliteit).

Deze vingerstudie smaakt naar meer.

Op Shortscreen, de jaarlijkse samenwerking tussen Offscreen en Kortfilm.be, laten we dus met sardonisch plezier dit vormexperiment zien. De mix van visuele effecten (we starten met oversized kaders uit een horror comic, die frenetisch in elkaar overflappen), de waanzinnige personages (zoals een hondsdolle vos) en de orginele score vol meeslepende strijkers doen ons immers uitkijken naar een full blown Patershol.

Jan Sulmont