Motel Motel
rating

Duur: 20 min. | 2015 | Land: België | Regie: Ellen J. Babeliowsky | Cast: Mohamed Raouf Hadj , Dieter Troubleyn, Evelien Van Steenbergen | Scenarist: Ellen J. Babeliowsky | Filmschool: RITS

België en surrealisme roepen op meerdere vlakken een bepaalde samenhorigheid op. Ook Ellen J. Babeliowsky’s afstudeerwerk aan het RITCS lijkt wel een eerbetoon aan de surrealistische cinema, in het bijzonder die van Luis Buñuel en David Lynch. Na een indringende monoloog van de protagonist Hjalmar krijgen we zelfs een expliciete link naar Lynch’s Blue Velvet wanneer Hjalmar, prima gespeeld door Dieter Troubleyn, in een guur hotel een afgesneden oor vindt.

Dit gevonden oor geeft de aanzet tot enkele absurde en grimmige taferelen waarbij de aan smetvrees lijdende Hjalmar onder andere van kamer probeert te wisselen en getuige is van een ontvoering en een beangstigend tafelmoment. De gebeurtenissen in de film spelen zich niet in chronologische volgorde af, maar volgen eerder een droomlogica waarbij het hoofdpersonage Lost Highway-gewijs in een soort limbo lijkt te zitten, waarbij hij zowel de rol van toeschouwer als slachtoffer vervult. Gelukkig lijkt de puzzel hier nog makkelijk ontrafeld te worden waardoor Motel Motel geen al te grote mindfuck is geworden.

Lynchiaanse mindfuck van Belgische makelij.

Babeliowsky ontleent niet alleen verhaalsgewijs veel van Lynch, de hele film ademt ook iets Lynchiaans uit. Dit komt niet enkel door de vreemde taferelen, maar ook de mysterieuze muziek gecomponeerd door Johan Hoogewijs en voornamelijk de dromerige enscenering. Al van bij de sublieme openingsscène - waarbij de camera langzaam over de grond glijdt totdat het liggende hoofdpersonage in beeld komt - krijgen we een aaneenschakeling van fascinerende sequenties waarbij droom en realiteit elkaar omarmen. 

Jeroen Van Rossem