Dossier Cannes: Cinéfondation

 

Met als doel het "inspireren en ondersteunen van de volgende generatie filmmakers", werd in 1998 de Cinéfondation opgericht. Met een focus op kortfilms en middellange films, geldt het als dé nevensectie van het Filmfestival van Cannes voor de (beginnende) kortfilmmakers onder ons.

De Cinéfondation focust op jonge filmmakers. Tegenwoordig bestaat het uit drie verschillende onderdelen, waarvan de belangrijkste de Selectie is. Een competitie voor studentenfilms, dus. In Cannes. De beste drie (!)  films worden gelauwerd tijdens een officiële slotceremonie, met respectievelijk de Eerste Prijs, de Tweede Prijs & de Derde Prijs. De jury die dat beslist is dezelfde jury als voor de kortfilms in Officiële Competitie.

Dat de Cinéfondation voor het nodige springplankeffect voor jonge filmmakers kan zorgen, bewijst het uitgebreide palmares van de afgelopen jaren. Onder meer  Asif Kapadia (Amy), Emmanuelle Bercot (opende Cannes nog vorig jaar met de film La tête haute) en Claire Burger (die in 2014 de Camera D’or won voor de speelfilm Party Girl) wonnen er prijzen.

In 2013 won de Belgische Sarah Hirtt’s Waiting for the Thaw er de Tweede Prijs - voorlopig de enige Belgische overwinning aldaar. Al konden we de laatste jaren gelukkig wel wat plekjes in de selectie opeisen. Vorig jaar nog mocht Laura Vandewynckel er met haar kortfilm Het Paradijs heen. Eerder passeerden ook al Ijsland van Gilles Coulier en Matteus van Leni Huyghe (lees hier een interview met de regisseuse) langs de Cinéfondation.

 

Cinéfondation 2016

Dit jaar werd INSAS-student Alexandre Gilmet geselecteerd voor de Cinéfondation met zijn kortfilm Poubelle. Hier kan je de volledige selectie nalezen. Zelf filmstudent en geïnteresseerd om je film in te zenden? Lees hier alle voorwaarden na. Leuk voordeel: inzenden kost je (in tegenstelling tot de Officiële Competitie) helemaal niks!

 

Residentie & Atelier

De doelstelling van de Cinéfondation in het achterhoofd houdende, bestaat de nevensectie bovendien ok nog uit de luiken Residentie en Atelier. Die eerste bestaat uit een uitgebreid programma voor jonge, internationale regisseurs die werken aan hun eerste (of tweede) langspeelfilm. Elk jaar worden er twaalf deelnemers geselecteerd die dan vier en een halve maand in Parijs vertoeven. Tijdens hun verblijf worden ze begeleid door professionals die hen helpen bij het het schrijf- en productieproces van hun film.

Het Atelier bestaat dan weer sinds 2005. Ieder jaar worden er zo'n twintig jonge filmmakers voor uitgenodigd. Tijdens het festival worden ze in contact gebracht met professionelen die met beide voeten in de filmindustrie gebeiteld zijn. Er worden vergaderingen georganiseerd waarbij er concreet gepraat kan worden over de financiering, productie & distruibutie van de kortilmfs van de geselecteerden in kwestie. Bovendien krijgen de genodigden er de festivalervaring gratis en voor niks bij.

 

Meer info via de website van het filmfestival van Cannes.

 

Niels Putman