Meisjes
rating

Duur: 20 min. | 2015 | Land: België | Regie: Judith Devlieger | Producent: RITCS | Filmschool: RITS

Oh, wat een schitterende vrouwen! Louisa, Ria en Vonni, je zal ze na het zien van deze film zonder twijfel beter willen leren kennen.

Meisjes van regisseuse Judith Devlieger laat drie vrouwen aan het woord die een bewogen liefdesleven achter de rug hebben. Jong in de jaren ’60 in het bruisende Antwerpen, getrouwd, gescheiden, opnieuw getrouwd en nu ze in de herfst van hun leven zitten, blikken ze  terug op hun losbandig verleden. Jong van geest zijn ze nog steeds, maar vooral heel erg innemend. Hun verhalen zijn fantastisch en de manier waarop ze hun verhalen vertellen, maakt je dag goed; met heel veel humor en zelfrelativering en een grote liefde voor elkaar.

Aan de hand van deze levendige en met momenten heel persoonlijke verhalen toont Judith een interessant tijdsdocument. De meisjes geven ons niet alleen een inkijk in die wilde jaren ’60 maar ook in hun eigen hoofd. Wat betekent liefde voor hen? Hoe kijken ze terug op hun eigen verleden? Waar staan ze nu in het leven?  

Dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was, schemert hier en daar door de vrolijkheid. Ze hebben alle drie hun portie tegenslag wel gehad en zelfs de goedlachse Ria geeft toe dat ‘als ze er echt over nadenkt, het toch allemaal niet zo leuk was.’ Ze bevestigen deels het beeld van de vrolijke boel die de jaren zestig waren, maar doorprikken tegelijk ook de illusies.

Een feelgood documentaire van jewelste.

Veel is er nog niet veranderd in de liefde. Generatie na generatie komen dezelfde twijfels naar boven. Vragen die voor iedereen in welk tijdperk dan ook gelden, worden hier heel concreet gesteld; moeten we kiezen voor vrijheid of voor zekerheid? Wat als je steeds dezelfde foute mannen aantrekt? Hoe moet dat als je later oud en alleen achterblijft?

Meisjes is een feelgood movie van jewelste, in de allerbeste zin van het woord. Wij hopen dat we deze drie dames ooit eens tegenkomen in Antwerpen, om de gesprekken over de liefde verder te zetten tussen pot en pint. Santé, op Louisa, Ria en Vonni!

Carmen van Cauwenbergh