Schroot
rating

Duur: 11 min. | 2015 | Land: België | Regie: Anthony Van Roosendael | Cast: Jurgen Delnaet, Stan Reekmans, Paul Kenens | Scenarist: Anthony Van Roosendael

Geef een regisseur één dag, een budget zo groot als het kleingeld in je portefeuille bijeengeschraapt en Belgisch weer en je krijgt … “Een hartverwarmende tragikomedie” zijn vast niet meteen de woorden waar je deze zin mee zou afsluiten.

Toch is dat het resultaat dat Anthony Van Roosendael bereikt met Schroot, de film die hij maakte voor Follow Gent, een project dat filmmakers uitnodigt een scenario in te sturen dat zich in stad negenduust afspeelt. Een aantal ervan worden gekozen om deel uit te maken van de uiteindelijke Follow Gent anthologiefilm – ondertussen al editie III. De film werd gemaakt in samenwerking met Film Fest Gent, waarop ze ook haar première kende.

 

We ontmoeten in dit onderdeel van het project drie personages. Jurgen Delnaet als de geïsoleerde Geert Van Steenkiste, Stan Reekmans als de depanneur en een Nissan Micra uit 1988. Geert is een teruggetrokken veertiger wiens auto na een ongeluk onherstelbaar beschadigd is en dus afgevoerd moet worden. De Nissan Micra staat Geert echter zo nauw aan het hart dat hij het maar moeilijk over zijn hart krijgt om hem naar de pers te sturen. De film ontwikkelt zich tot een lief en aangrijpend portret van een man en diens bijna religieuze toewijding aan zijn geliefde voertuig.

Dankzij het beheerste acteerwerk en het overwegend grijze kleurenschema (merci, Belgisch weer) krijgt Schroot een heel ingetogen sfeer, een toon die mee gezet wordt door een lang, intiem openingsshot dat de kijker meteen het verhaal in trekt. Achter Schroot liggen veel drama en tragiek schuil, die hun volle effect bereiken door juist niét expliciet uitgespeeld te worden. De auto krijgt een volwaardige rol toebedeeld, waardoor je als kijker meegaat met de sympathie die de depanneur ontwikkelt voor zowel Geert als zijn geliefde wagen. De situatie heeft iets licht absurds maar is tegelijkertijd heel inleefbaar, wat het geheel een sympathiek Vlaams sfeertje geeft.

Een hartverwarmende, Vlaamse tragikomedie.

Schroot slaagt erin de aandacht te grijpen en niet los te laten totdat de credits afgelopen zijn. Deze kortfilm begrijpt haar genre helemaal en brengt een verhaal dat er dan ook perfect voor gemaakt is. Om in ultrakorte periode in elkaar gebokst te zijn is dit absoluut topwerk, dat dan ook nog eens afsluit met een ongelooflijk genietbaar slotbeeld.

Jana Dejonghe