Le Mur
rating

Duur: 08 min. | 2015 | Land: | Regie: Samuel Lampaert | Cast: Steven Eng, Yves Yan, Cathy Min Jung | Scenarist: Samuel Lampaert, Hugo Lampaert

Een Aziatische man klopt een spijker in een muur om een foto van zijn overleden vrouw op te hangen. Wanneer hij de spijker door de wand slaat, zorgt dit voor groot ongenoegen bij zijn buur die op zijn beurt begint terug te slaan. Hun geklop escaleert tot de muur instort en beide heren,  ongewild, oog in oog staan met elkaar.

 

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, ontaardt deze situatie niet in een luidruchtige ruzie. Wat volgt is immers een verzoening tussen beide heren die nu een grotere kamer delen. Dit spijst de vertelling met enkele licht ontroerend en komische momenten, zonder twijfel de grootste troef van deze film.

Visueel is Le Mur bovenden dik in orde. Regisseur Samuel Lampaert zorgt samen met zijn cameraman Bernard Vervoort voor verzorgde beelden die het claustrofobische effect van de kleine appartementjes in Azië mooi bevatten. Door de vele grijstinten is het wel een vrij kleurloze film geworden, maar dit accentueert dan weer het troosteloze bestaan van deze twee eenzaten. Het is de kleinmenselijkheid die de film verder kleurt.

Kleinmenselijkheid kleurt de film.

Le Mur - Prijs van het Publiek op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015leunt voornamelijk op een sterk en interessant concept, maar werkt dit verder helaas net té weinig uit. We zien de twee buren noedels eten, over vrouwen praten, een spel spelen en thee drinken. Meer gebeurt er eigenlijk niet en ruimte voor personageontwikkeling is er dan ook weinig. Het heerlijke einde deed ons dan weer erg watertanden naar meer.

Jeroen Van Rossem