Totems
rating

Duur: 09 min. | 2015 | Land: België | Regie: Paul Jadoul | Scenarist: Paul Jadoul | Producent: Arnaud Demuynck | Productiehuis: Lunanime, La boîte productions, Digit Anima, Les films du nord, Pictanovo Nord-Pas-de-Calais

De natuur is bloedmooi en staalhard: dat is rode draad doorheen Paul Jadouls (Télérific Voodoo, Onion Skin) digitaal geanimeerde parabel Totems.

Een houthakker is in een bos dode bomen aan het vellen. Wanneer zijn kettingzaag vast raakt te zitten in een stam, struikelt hij en komt de omvallende boom op zijn been terecht. Wat volgt is een elegante studie van de houthakkers reactie op zijn penibele situatie. Gereduceerd van almachtige heerser van het bos tot gemakkelijk slachtoffer (van zowel roofdieren als de vergetelheid), neemt zijn dierlijke intuïtie de bovenhand. Dat verbeeldt zich is een verbluffend visuele taal: hoewel zijn been (of poot) vast blijft zitten onder de boom, ondergaat de man een reeks transformaties in andere dieren.

 

Totems baadt in een poëtische sfeer met bijhorende thema’s, zoals "leven/dood", "mens/natuur", "macht/onmacht" en, waar het uiteindelijk op neerkomt, "schoonheid/onverschilligheid". Qua inhoud niet bijzonder origineel, waardoor je als kijker op narratief vlak niet echt verrast wordt. Aan het begin kan de houthakker ook nog voor bad guy door gaan, waardoor het verhaal voor de kijker een beetje blijft schommelen tussen een handenwrijvend  "het is zijn verdiende loon" en het onverschillige "that's life". 

De magisch realistische beeldtaal deed ons smelten.

Verrassing is er, zoals reeds gezegd, wél in de beeldtaal, die samen met een passende soundtrack zorgt dat de film in een heel intieme sfeer baadt. Jadoul werkte voor de beeldcompositie samen met Wouter Bongaerts, die we kennen van zijn stilistisch ijzersterke Mia en het schattige Mouse for sale. De animatie is zacht maar kleurrijk, en vooral heel elegant en symbolisch - haast magisch realistisch zelfs. En dat is net wat deze film iets unieks geeft.

Jana Dejonghe