Lang Leve Stefaan
rating

Duur: 13 min. | 2015 | Land: België | Regie: Kwok Kuen Chow | Cast: Joke Emmers, Marijke Pinoy

Een moeder gaat trouw een taart halen voor de verjaardag van haar zoon. Dertig is hij, ondertussen. Maar hij is al jaren verdwenen. Toch komt haar dochter mee de taart opeten. Hun would-be feestje, in een klinisch wit huis dat vloekt met mama’s feesthoedjes, brengt een hoop emoties naar boven.

Dat Marijke Pinoy meesterlijk het menselijke in de manie kan neerzetten, weten we al jaren uit films als het onthutsende Of Cats and Women van Jonas Govaerts (Welp). In Lang Leve Stefaan kan ze haar klasse weer eens etaleren. Schitterend met wat voor nuance de zwalpende psyche van de sterke maar moegetergde moederfiguur op het scherm komt. Als aangeefster fungeert een open en ontwapenende Joke Emmers, die net als Pinoy een bijrolletje speelde in VIER-reeks Callboys. Het leverde Marijke Pinoy een nominatie voor beste actrice op, op het ‘international filmmaker festival of world cinema’ in Berlijn, een festivalreeks in verschillende landen specifiek bedoeld als netwerkmoment voor independent regisseurs. 
 

Weeral een schitterende hoofdrol voor de onvolprezen Marijke Pinoy.

Kwok Kuen Chow, van opleiding laborant, studeerde enkele jaren film in avondschool. Zijn Lang Leve Stefaan is ondertussen te zien op een respectabel aantal kleinere festivals wereldwijd, van Bali tot China over “the other Venice film fest” tot Indianapolis – met die laatste selectie was de jonge filmmaker  bijzonder verguld, zie ook deze geinige ‘thank you video’. Zijn film raakt dus een snaar, vooral doordat on- en offscreen ruimte wordt gelaten voor het naturel van beide actrices. 

De grappig-dwaze humor van de maker blijkt behalve uit de thank you video ook uit een paar absurde details (een envelop met daarop als adres de Koekoeksstraat in Melle, de absurd-overdreven muurversieringen) die af en toe de toon van Lang Leve Stefaan doorbreken. Dat helpt de sfeer van deze film niet altijd vooruit, want productioneel is duidelijk met bescheiden middelen gewerkt - er was bijvoorbeeld een crowdfunding actie voor amper €2000. Met een ruimer budget kan je qua camera en montage natuurlijk heel wat meer met zo’n huis clos scenario- zie Lai Kin Changs fenomenaal vormgegeven Sweet Dumplings. Maar Stefaan trekt mooi zijn streng – de soms wat springerige montage past precies bij de heen en weer botsende emoties van Pinoys schitterende protagoniste. 

Jan Sulmont