Koffie
rating

Duur: 10 min. | 2016 | Land: België | Regie: Bernard De Rycke, Wouter Bouvijn, Piet Sonck | Cast: Katrien De Becker, Marilou Mermans | Scenarist: Bernard De Rycke | Producent: Elke Van Den Daele , Bénédicte De Rycke

Na ‘in a landscape’ is het nu ‘in a house’ voor De Rycke, want voor zijn derde – en laatste - kortfilm Koffie verruilt de regisseur de uitgestrekte weiden van In a landscape en sportterreinen van Endurance (2015) als plaats delict in voor een herenhuis. Of voor een koffiekan met net iets te slappe koffie. Of is het eerder een te slappe relatie tussen moeder en dochter die ontspoort in een pijnlijk (lang)-e verstrengeling?

 

 “Net als bij In a landscape en Endurance moet de kijker zelf nadenken over de diepere betekenis van wat hij ziet," vertelt Bernard in een interview met het Laatste Nieuws. De Rycke kan daarvoor rekenen op een hechte groep vrijwilligers met o.m. Wouter – Tweesprong - Bouvijn en Piet Sonck in regie – en op middelen via fundraising. En eveneens net als in zijn vorige films zijn de beelden wijds, de shots lang en de gebeurtenissen pijnlijk. Was dat in zijn eerste kortfilm nog een misbruiken van een passante, in Endurance het afbeulen van schoolkinderen, dan is het in Koffie een verstikkende (neem dat maar letterlijk) moeder-dochterrelatie.

Iets straffer mag.

De beelden van cameraman Teun Poppe in het donkere, antieke Gentse herenhuis lopen lekker, maar jammer genoeg kom je nooit echt te weten wat er exact misloopt tussen moeder en dochter – of wordt er zelfs niets gehint. Er is gewoon iets mis – en je moet als kijker dan maar genoegen nemen met een iets te theatraal voor zich uit prevelende Katrien De Becker (actrice in de VTM-soap Familie) die het heeft over koffie, of inoefent hoe ze de politie kan bellen.

Koffie ging begin oktober in (privé)première in Gent, vergezeld van de nodige koffie(hapjes), en is binnen de Vlaamse Competitie te zien op Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Sarah Skoric