BURNED_OUT
rating

Duur: 06 min. | 2016 | Land: België | Regie: Huei Li Yap | Scenarist: Huei Li Yap | Filmschool: St Lukas

In een generatie waar een burn-out krijgen bijna de norm is geworden om echt van een carrière of zelfs een betekenisvol leven te kunnen spreken, is het aan de creatieve filmmaker om op geheel gepaste wijze proberen duidelijk te maken wat het betekent om wérkelijk uitgeblust te zijn.

Deze metaforische stop-motion kortfilm is een goede, originele vertegenwoordiging van dat gevoel.

 

 

Het hoofdpersonage is een miniatuurmannetje, met een gloeilampje als hoofd. Net zoals de gemiddelde ambitieuze werknemer deze dagen, leeft het om te werken en werkt het om te leven. Dat het een ware zonde is, dat is vooral de achterliggende waarschuwing voor al wie het gevoel heeft voorbij te worden gestoken door zijn eigen leefwereld.

BURNED_OUT toont aan hoe de werkende mens maar een klein radertje is in het grote, zakelijke geheel. Het lampje is één van de vele lichtjes in een gigantische Colight-drankautomaat dat dag en nacht draait. Wanneer het belletje rinkelt, draait hij zijn gloeilampje aan om zijn werkdag aan te vatten.

Metaforische stop-motionfilm.

Maar het werkleven is zo repetitief dat het stillaan enerverend wordt. Hoewel we begrijpen dat de snelle montage naar het einde toe dient aan te tonen dat zijn (werk)dagen gewoon in elkaar beginnen vloeien - het is dan ook iedere keer hetzelfde liedje: slapen, opstaan, werken, terug slapen -, had het tempo alsnog iets vlotter gemogen. Iets meer afwisseling in beelden had hetzelfde verhaal kunnen vertellen, maar dan minder langdradig om naar te kijken. Of schuilt daar net een subtiele metakracht om de hoek? Is het de bedoeling dat, samen met het lampje, ook onze interesse uitdooft?

Burn-outs worden jammer genoeg nog lang niet door iedereen serieus genomen en BURNED_OUT wil het stigma errond uit de wereld helpen. Een mooi gemaakte kortfilm met een krachtige boodschap. Meer vragen we eigenlijk niet.

Ellen Van Hoegaerden