Cipka
rating

Duur: 08 min. | 2016 | Land: Polen | Regie: Renata Gasiorowska | Scenarist: Renata Gasiorowska

Pussy, lipjes, muis, chatte, kutje, foef of kortweg Cipka.

De jonge regisseuse Renata Gasiorowska uit Krakow heeft met Cipka al een lijstje aan prijzen weggekaapt (Beste Kortfilm op Interfilm in Berlijn & Beste Korte Animatiefilm op het kortfilmfestival van Clermont-Ferand zijn er maar een paar uit de lange opsomming van selecties en prijzen). Vergelijkbaar met de tovertruuc waarbij de prins in een kikker verandert, maakt ze van het mysterieuze vrouwelijke lichaamsdeel een lief beestje.
 

 

Op een doodnormale dag, na de laatste trekjes van een bijna vergeten joint in bad, springt de cipka van het lichaam van het dromerige personage af en wil het een eigen leven leiden. Desondanks blijft haar cipka toch verbonden met het zenuwstelsel van de jonge vrouw en experimenteert het lieve wezentje sensorisch door zich tegen verschillende oppervlakten en objecten aan te wrijven in het met stift ingekleurde decor van de studio waar het personage woont.

Intiem onderonsje.

De stijl van Gasiorowska is bijna knullig en zit vol gezellige huiskamerdetails. Zo staat bijvoorbeeld het reliëf van het zitvlak van de bureaustoel in de billen van het personage wanneer ze rechtstaat. Ze maakt van haar film een intiem 'onderonsje', home made zoals alle acties zich ook afspelen binnen de muren van haar woonst tot aan de climax... De kleuren worden grilliger, het ritme drijft op maar vindt Cipka haar plaats terug op het lichaam van de jonge vrouw?

Annabel Debaenst