Gyros Dance
rating

Duur: 14 min. | 2016 | Land: Polen | Regie: Piotr Loc Hoang Ngoc | Scenarist: Piotr Loc Hoang Ngoc , Paulina Skibińska | Productiehuis: FUMI Studios

Muizen in kebabzaken, zelfs in dronken en hongerige toestand om vier uur ’s nachts ergens in een louche buurt, komen we ze liever niet tegen. De laatste keer dat we sympathie kregen voor ongedierte dat zich een weg baande door de horeca was in Ratatouille. Maar het Disneygehalte is echter ver zoek bij Gyros Dance, de kortfilm van Vietnamese regisseur Piotr Loc Hoang Ngoc.

 

 

 

Nochtans heeft de film een zeemzoet kantje, vanwege het achterliggende thema van de gewone ‘muis in de zaak’ die grote, glamoureuze dromen probeert waar te maken. Maar het verhaal over het getrouwde muizenkoppel dat een kebabzaak uitbaat, straalt een hele griezelige vibe uit. De grauwe achtergrond en quasi lege bestaan van het koppel staat haaks tegenover het glitterige, vage leven van de talentenshow op tv die Vrouwe Muize zo in de ban houdt.

Grauw muizenbestaan met een zeemzoet kantje.

Hoang Ngoc, afgestudeerd aan de Poolse Lodz filmschool, houdt er een eigen, bevreemdende stijl op na. Eén waarbij je niet kunt wegkijken, ook al kijk je niet bepaald met dezelfde sterretjes in de ogen naar deze kortfilm als de muizen naar hun tv-show. Maar meeslepend was het wel: ongemakkelijk, maar ook elegant. Nog nooit zagen we iemand zo sierlijk vlees snijden zoals het vrouwelijke hoofdpersonage. We zouden het onze kebabuitbater graag zien doen. 

Ellen Van Hoegaerden