To Build a Fire
rating

Duur: 10 min. | 2016 | Land: Frankrijk | Regie: FX Goby | Cast: Tony Fish | Productiehuis: Nexus Productions, Composite Films

Ter ere van Jack Londons honderste sterfdag vertaalt regisseur FX Goby zijn beroemde kortverhaal naar het witte doek. In To Build a Fire zien we de klassieke strijd van de mens tegen de natuur, in dit geval het ijskoude Yukon, het meest noordwestelijke gebied van Canada.

Een eenzame man is op weg naar het kamp. Zijn hond talmt wantrouwig achter hem aan, zich duidelijk meer zorgen makend over de extreme weersomstandigheden dan zijn baasje. De prachtige sneeuwlandschappen en de ijskoude temperaturen doen je al snel denken aan The Revenant. Ook hier meent een pelsjager de vrieskou alleen aan te kunnen, in tegenstelling tot wat de Yukon-code gebiedt.

 

 

 

FX Goby laat de wondermooie sneeuwlandschappen heel realistisch overkomen. Uitgestrekte panorama’s worden afgewisseld met close-up’s van de kou lijdende wandelaar. Ondertussen duffelt de onverschillige hond zich nog wat dieper in zijn pels.

In vergelijking met de gelijknamige Belgische studentenfilm dringt er al meer inhoud & subtiliteit door. Maar wanneer je het kortverhaal niet gelezen hebt, gaat er nog steeds een deel verloren. Jammer, maar een animatiefilm maken van een verhaal waarin alles in de beschrijvingen zit, is dan ook geen eenvoudige opdracht. Deze regisseur maakt er desondanks een adembenemende kortfilm van, die vooral schittert door de prachtige soundtrack en even indrukwekkende landschappen.

Indrukwekkende winterlandschappen, jammer van de aardappelneus.

Met zijn vorige animatiekortfilm En tus brazos mocht FX Goby touren langs een groot aantal festivals en ging daar ook met een aantal prijzen aan de haal. To Build a Fire deed niet onder en heeft ondertussen al de prijs voor 'Beste Animatie' op Rhode Island International Film Festival en de prijs voor 'Best Original Score in a Short Film' op Fimucinema weggekaapt.

 

Liza Brandt