Schirkoa
rating

Duur: 14 min. | 2016 | Land: Indië | Regie: Ishan Shukla | Cast: Kira Buckland, Nelly Esposito, John David Grey, Nicolas Titeux, Florian Chaillou | Scenarist: Ishan Shukla | Producent: Sharad Varma

Mensen met een zwak voor dystopische films zullen met Schirkoa een klein pareltje ontdekken.

Deze Indische kortfilm vertelt het verhaal van Mr. 197A die in de stad Schirkoa woont. Deze stad werd overgenomen door de totalitaire intellectuelen die immigrante wezens vreesden en hebben verband uit Schirkoa. Iedereen werd verplicht om een papieren zak over het hoofd te dragen.

 

 

 

De film wordt verteld vanuit het standpunt van een dame van plezier: Little Whore. In vier hoofdstukken vertelt zij het verhaal van Mr. 197A. Van de ontmoetingen tussen de twee en de liefdesrelatie tussen hem een mysterieuze dame die als bijnaam de White Witch heeft, tot het moment dat hij moet kiezen tussen zijn geliefde en z'n politieke carrière, en hij uiteindelijk het vuur van de revolutie aansteekt.  Zij ziet hem als een martelaar, wat duidelijk wordt door deze interessante manier van vertellen.

Het is akelig hoe dicht de situatie in Schirkoa aanleunt bij wat er langzaam aan het groeien is in een aantal landen vandaag de dag. Thematisch is de film met andere woorden bijhoorlijk interessant en actueel.

Retrofuturistische, dystopische film noir.

De voice-over, de inhoud en het groezelige sfeertje geven de film ook een kenmerkend film noir-gehalte, wat mooi hand in hand gaat met de dystopische sci-fi setting. Regisseur Ishan Shukla kent ook duidelijk zijn klassiekers en de film doet meermaals denken aan prenten als Blade Runner, Brazil, Children of Men en 1984. Al slaagt de regisseur er evenzeer in zijn eigen filmisch universum geloofwaardig en aantrekkelijk neer te zetten.

De animatiestijl van deze kortfilm draagt daar enorm aan bij. Shukla koos voor cel-shading als animatietechniek, wat de indruk geeft dat de film handgetekend zou zijn. Bovendien legt hij zoveel detail in de beelden dat je bij momenten niet weet waar eerst te kijken.

Qua sfeerschepping zit alles goed: van de neonverlichte straten tot de groezelige bars en de stoffige kantoren. Zo is Schirkoa niet alleen een knappe parabel over tolerantie en discriminatie, maar ook een visuele lust voor de ogen.

 

Jeroen Van Rossem