Au revoir Balthazar
rating

Duur: 10 min. | 2016 | Land: Zwitserland | Regie: Rafael Sommerhalder | Scenarist: Rafael Sommerhalder

Aan de hand van enkele heel eenvoudige ingrediënten slaagt Sommerhalder erin om de kijker mee te nemen op een trip die veel emotioneler aankomt dan je zou vermoeden.

 

> TRAILER

Balthazar, de vogelverschrikker, hoort het ruisen van de zee in een schelp. Het resonante geluid laat hem niet meer los. Deze onweerstaanbare nieuwsgierigheid leidt ertoe dat hij zijn vaste plaats in het landschap achterlaat om ‘zijn’ schelp terug te winnen. Achtereenvolgens moet hij hiervoor een kraai, uil en meeuw achterna zitten. Zijn gebroken been houdt hem hierin niet tegen: een paraplu biedt soelaas als prothese.

Innemende trip van een vogelverschrikker.

De sprookjesachtige tocht leidt ons door prachtige bossen en sneeuwstormen. Zowel de omgeving als de personages zijn duidelijk met veel toewijding en liefde vervaardigd. Hout en andere organische materialen vormen hiervoor het hoofdbestanddeel.

De soundtrack beperkt zich tot een doeltreffend minimum. Ook het scenario is enorm uitgepuurd. Sommerhalder filmde alles met behulp van een multiplane camera. Ondanks (of dankzij?) deze eenvoudige technieken weet de regisseur een stop motion film te maken die je even triest maakt. Balthazar wil gewoon zijn schelp terug...

 

Liza Brandt