Petul
rating

Duur: 15 min. | 2016 | Land: Frankrijk | Regie: Charles Cheval | Cast: Lola Alvarez, François Marin-Ricci, Quentin Herlemont | Scenarist: Charles Cheval | Productiehuis: Olympe Star Films

Films waarin dieren de hoofdrol spelen, zijn meestal feel good films. Maar Petul, van de Franse regisseur Charles Cheval, is verre van een film die je met een goed gevoel opzadelt. Met zijn kortfilm werpt hij een licht op de wreedheden die dieren kunnen ondergaan door toedoen van de mensheid en doet dit op een zeer visuele manier.

 

> TRAILER

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van een springmuis die terechtkomt bij een gestoorde familie. Het eerste wat we zien, is de vader die een hoop witte muizen in een zak steekt en deze brutaal tegen de tafel slaat tot het bloed er vanaf druipt. Dierenliefhebbers zijn dus gewaarschuwd, want dit is verre van de meest choquerende scène in de film.

Gelukkig is er ook een lichtpuntje: dochterlief heeft medelijden met de arme diertjes. Zij is dan ook de enige die ontsnapt aan de wraak van de springmuis. Zoals verwacht, blijven de andere familieleden hun zonden niet ongestraft: hun lot wordt voorafgegaan door een poëtisch en bezwerend moment – veruit het hoogtepunt van de film. Ook al legt de regisseur er hier de Bijbelse thematiek misschien net iets te vingerdik op.

De wraak van een springmuis.

Cheval filmt dit alles met indringende close-ups, verstorende camerastandpunten en zeer veel slow-motion. Alles wordt in het werk gesteld om mensen als monsters te doen overkomen. Zo wordt er zelfs geen woord gezegd, maar brullen en schreeuwen zij eerder. Wat ergens logisch is, gezien het verhaal verteld wordt vanuit het standpunt van een knaagdier, maar bovendien ontmenselijkt dit ook de personages voor de kijker.

Achteraf gezien lijkt het misschien allemaal wat karikaturaal, maar de boodschap van Cheval stemt tot nadenken. Zeker in de nasleep van de recente schandalen met verschillende slachthuizen in ons land. Uiteindelijk is de realiteit soms niet zo veraf als wat ons in Petul wordt voorgeschoteld.

Jeroen Van Rossem