Who's who in Mycology
rating

Duur: 15 min. | 2016 | Land: Tsjechië | Regie: Marie Dvorakova | Cast: Joel Brady | Scenarist: Marie Dvorakova, Tony Hendra , Micah Schaffer | Producent: Marta Dudáková , Marie Dvorakova, Milan Kuchynka , Micah Schaffer

Dat ze in Tsjechië een unieke beeldtaal en verbeelding hebben, weten we dankzij het werk van Jan Svankmajer (Lunacy, Otésanek), Jirí Barta (Toys in the attic) en Jaromil Jireš (The Cry) – om er enkelen te noemen. Zelfs in hun meest onschuldige animatie sluimert de combinatie door van kinderlijke naïviteit met de donkere kanten van het leven - dikwijls sprookjesachtig of surrealistisch in beeld gebracht.

Ook in Who’s who in Mycology van de Tsjechische Marie Dvorakova komen deze elementen terug.

 

> TRAILER

Wanneer een man een meisje thuisbrengt na een feestje, komt hij in een surreële wereld terecht waarin kurkentrekkers gebruikt worden om gordijnen te openen en waar boeken vol bebaarde mycologen tot leven komen. Het meisje – de onschuld zelve – slaapt haar roes uit, terwijl de man de gekste dingen meemaakt.

Blijkbaar heeft deze jonge vrouw een fascinatie voor zwammen en wanneer de man een fles wijn ‘Baron de Fungi’ in haar appartement vindt, wordt een mechanisme van opeenvolgende acties in werking gezet. Alles wordt met veel humor en moeiteloos, doch esthetisch, verbeeld.

Kinderlijke naïviteit flirt met de duistere kant van het leven.

Heel knap dat deze film in de selectie van het Razor Reel-festival van 2017 zit, want het bewijst dat horror meer te bieden heeft dan enkel de gore- en slasher-films. Marie Dvorakova weet het afwijkende (of datgene dat wij als minder mooi beschouwen) – namelijk schimmels – heel aantrekkelijk te maken. Dvorakova trekt je vanaf het eerste moment binnen in een heel aparte, fantastische wereld waar de verbeelding overheerst; één die de realiteit overstijgt en die ons weer op een kinderlijke manier laat dromen.

De regisseuse weet zich dus met haar film binnen die Tsjechische traditie te plaatsen, zonder dat haar 35mm-esthetiek aan schoonheid moet inboeten. Ze won er een Student Academy Award voor.

Carmen van Cauwenbergh