Een vooruitblik op de Oscars van 2018

Hollywood zit volop in het prijzenregenseizoen, met de bekendmaking van de 90e Oscarnominaties als hoogtepunt. Het brengt met zich mee dat wij onze semi-deskundige bril nog maar eens opzetten om die genomineerden eens van dichterbij te bekijken. Wie kreeg wat en waarvoor? Hoe terecht is dat en wat zijn hun kansen?

BESTE FILM

Het lijstje van producties die in aanmerking komen voor Beste Film, kan maximum 10 titels bevatten en dit jaar zijn het er 9. Het is eerder uitzonderlijk dat daar niet één film tussen zit voor wie een Oscarnominatie toch wat veel eer lijkt. Get Out is misschien wel de minst prestigieuze en verwachte prent uit het rijtje en is als psychologische horrorprent misschien ook de vreemde eend in de bijt.

The Shape of Water is in totaal in 13 categorieën genomineerd en lijkt een grote kanshebber maar het is zeker niet de beste film uit het lijstje. Three Billboards … maakt een grote kans maar de combinatie  van drama en donkere humor kon niet iedereen bekoren. Dunkirk is de meest epische van de kandidaten en mag wat ons betreft winnen vanwege de grootse cinema-ervaring die het wist te bieden. Het is nog maar de tweede film van Christopher Nolan die in deze categorie een plaats vindt.

Call Me By Your Name valt niet uit te sluiten en is als hartverscheurende romance beslist één van de meest emotionele prenten uit het lijstje en een klassieker in wording, maar dat de prent tegen de verwachtingen in toch maar 4 nominaties kreeg, toont ook aan dat er niet overal even hard gejuicht werd.

Lady Bird (het regiedebuut van Greta Gerwig) en Phantom Thread van Paul Thomas Anderson werden de voorbije maanden ook al overladen met lof. Hun kansen vallen nog niet meteen miniem te noemen.

Voor de meer dan degelijke historische prenten The Post en Darkest Hour zal deze nominatie de hoogste bekroning zijn. Prima films maar de concurrentie kunnen ze niet aan. 

Wie ontbreekt er? The Florida Project had volgens heel wat critici niet mogen ontbreken maar het valt vooral op dat het grandioze Blade Runner 2049 niet in dit lijstje opduikt. De prent kreeg dan ook slechts 5 nominaties in net iets minder voorname categorieën. 

Voor de liefhebbers van faits divers: maar liefst 5 acteurs spelen in 2 films mee uit deze lijst: Timothée Chalamet (Call Me en Lady Bird), Caleb Landry Jones (Three Billboards en Get Out), Bradley Whitford (The Post & Get Out), Tracy Letts (Lady Bird en The Post) en Lucas Hedges (Lady Bird en Three Billboards). Michael Stuhlbarg slaat alles! Hij zit in 3 van de genomineerde films! (Call Me, The Post en The Shape of Water), 

BESTE REGIE

Ongelooflijk maar waar: Christopher Nolan levert de ene na de andere geweldige film af maar pas voor het eerst komt hij in aanmerking voor een Oscar als Beste Regisseur, een titel die hij eigenlijk lang verdiend heeft. Hij was dan ook in opperbeste doen bij het maken van Dunkirk

De concurrentie is niet min: Paul Thomas Anderson is nog zo’n grootmeester. Hij werd voor de tweede keer genomineerd, na There Will Be Blood. Zijn Phantom Thread werd op lof onthaald.

De rest van de categorie wordt opgevuld door afgevaardigden uit minderhedengroepen, zo lijkt het wel. De Mexicaan Guillermo Del Toro voert de polls aan voor zijn fantastische werk aan The Shape of Water, gemaakt met een relatief bescheiden budget en veel verbeelding. Zijn film lijkt echter ook de meest Hollywoodiaanse productie. 

Greta Gerwig zet zich met haar eerste film Lady Bird meteen op de kaart als cineaste. De heerlijke 34-jarige Amerikaanse actrice uit o.a. Frances Ha, Mistress America en 20th Century Women is nog maar de 5e vrouw die deze eer te beurt valt.

Ook Get Out is een debuutfilm van een (gewezen) acteur. Jordan Peele is nog maar de 5e zwarte filmmaker die voor een Oscar voor beste regisseur in aanmerking komt. Hoe genietbaar zijn satire met horrorkantjes ook was, laat ons de regiekwaliteiten van Peele nu ook weer niet overschatten.

Jammer dus voor Martin McDonagh, die sterk werk leverde met Three Billboards, Steven Spielberg (The Post), die gelukkig al 7 nominaties heeft en vooral voor Luca Guadagnino, die met Call Me By Your Name toch wel een zeer persoonlijke, intense, sfeervolle en geladen prent heeft gecreëerd waarvoor hij echt wel een nominatie verdiende.

BESTE ACTEUR

De gedoodverfde winnaar in deze categorie is Gary Oldman. Sowieso een erg intense acteur, die echter ook heel wat troep maakt, maar in Darkest Hour op toch wel erg fenomenale wijze de rol van Winston Churchill speelt. Hij werd nog maar één keer eerder genomineerd en is bijna 60 dus deze eer verdient hij stilaan wel. Opvallend: ook zijn ex-vrouw Lesley Manville werd dit jaar genomineerd.

Niet onderschatten echter hoeveel waardering is voor Timothée Chalamet, die in Call Me by Your Name op grandioze wijze in de huid kruipt van een verliefde tiener. De 22-jarige acteur heeft een topjaar achter de rug – hij is ook te zien in Lady Bird -  en is nog maar de derde jongste acteur ooit die in deze categorie kans maakt op een Oscar. Eén van zijn volgende films? Beautiful Boy van Felix Van Groeningen. Cameraman Ruben Impens sprak zich lovend uit over het jonge talent.

Ietwat onverwacht is er ook een nominatie voor Daniel Kaluuya. De 28-jarige Brit uit Get Out heeft nog niet veel referenties maar werd door het succes van de film op de kaart gezet. Toch lijkt zijn vertolking niet echt Oscarvoer en hoewel deze jonge acteur zeker zijn verdiensten heeft, kan je je afvragen of er nu echt sprake was van een meesterlijke invulling van zijn personage?

Heel wat acteurs zullen wel blij zijn dat Daniel Day-Lewis niet zo’n actieve acteur is, want met elke nieuwe vertolking valt de Brit gegarandeerd in de prijzen. Dit is zijn zesde nominatie en hij won al drie keer. Zijn rol als kleermaker in Phantom Thread van Paul Thomas Anderson zou naar eigen zeggen ook zijn laatste zijn. Wie weet gunt men hem net daarom een vierde Oscar? 

Denzel Washington sluit het rijtje af. Deze zevende nominatie zal hem echter geen derde Oscar bezorgen. De acteur blijft immens populair onder de leden van de Academy en stilaan doet zich het Meryl Streep-effect voor: hij wordt haast vanzelf als kanshebber genoemd, ook voor een lauw drama als Roman J. Israel Esq.

En wie druipt af? We associëren Tom Hanks bijna automatisch met de Oscars maar de tweevoudige winnaar werd sinds 2001 eigenlijk niet meer genomineerd voor een Oscar, hoe dicht hij ook bij een nominatie stond. Net als het geval was bij Catch Me if You Can, Charlie Wilson’s War, Captain Phillips en Sully grijpt hij nu met The Post opnieuw naast een nominatie.

Ook James Franco is er tegen de verwachtingen niet bij, want er was heel wat waardering voor zijn genietbare vertolking in The Disaster Artist, waarvoor hij een Golden Globe won. De beschuldigingen van seksueel misbruik zouden weliswaar te laat bekend geraakt zijn om een eventuele nominatie te dwarsbomen.  

BESTE ACTRICE

Naar aloude gewoonte treffen we Meryl Streep aan onder de genomineerde actrices. Voor de 68-jarige recordhoudster is dit de 21e Oscarnominatie, maar opvallend is wel dat ze voor het eerst sinds 1986 genomineerd wordt voor een film die zelf ook kans maakt op een Oscar. Of ook te interpreteren als: Streep is zelf vaak het beste van de films waarin ze te zien is. Met The Post zit ze dus voor het eerst sinds lang nog eens in een echt Oscarwaardige film - en haar vertolking mag er eveneens wezen. 

Maar de Oscar lijkt voorbestemd te zijn voor Frances McDormand. De vrouw van regisseur Joel Coen won in 1996 al een Oscar (voor Fargo) en speelt nu in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de pannen van het dak en rijgt daarvoor de prijzen aan elkaar. Mildred is nochtans niet echt een aangenaam personage. 

Dan is er Saoirse Ronan. 24 en al aan haar derde Oscarnominatie toe. De beminnelijke Ierse speelt de hoofdrol in het flink geprezen Lady Bird. Ook Sally Hawkins maakt haar opwachting in deze categorie. Haar vertolking als goedhartige, doofstomme schoonmaakster in het moderne sprookje The Shape of Water levert haar een tweede Oscarnominatie op. 

Margot Robbie is dan uiteindelijk de enige in deze reeks die nog geen nominatie op haar naam staan had. Ietwat verrassend bleek ze in de biografische zwarte komedie I, Tonya bijzonder goed als de niet bepaald als fijnzinnig bekend staande schaatster Tonya Harding. 

Tot voor enkele maanden dacht men dat ook Kate Winslet aan de Oscartafel zou zitten, voor haar vertolking in Wonder Wheel. Helaas heeft regisseur Woody Allen momenteel de perceptie flink tegen en zou men wel eens heel bewust de film genegeerd kunnen hebben. Ook de naam van Judi Dench viel enkele keren dit prijzenseizoen. Ze kwam in aanmerking voor het kleurloze Victoria & Abdul. En jammer genoeg greep ook Annette Bening naast een nominatie. Naar verluidt grandioos in Film Stars Don't Die in Liverpool, en nog nooit een Oscar gewonnen, dus het was haar gegund. 

 

 

De komende dagen vind je hier nog meer beschouwingen.

 

Sven De Schutter