Docville 2018

Cinefielen die bereid zijn de fictiewereld even te verlaten, kunnen in Leuven opnieuw een verfrissende duik nemen in een nieuwe selectie documentaires. Docville weet ons van 21 tot 29 maart weer onder te dompelen in een variatie aan non-fictieverhalen over de meest diverse onderwerpen.

 

Dit jaar staan mockumentaries, jazz en wetenschap in de kijker. In Science Docs vinden wetenschap en documentaire elkaar in de kritische invraagstelling die bij beiden aan de basis ligt van het werk. Ze klinken als vergezochte sciencefictionthrillers, maar Let There Be Light, Alphago, More Human Than Human, Cyborgs Among Us en Photon zoeken het in een ernstigere, maar daarom niet minder amusante hoek. Ook het Belgische Kwantumrevolutie vindt een plaats in deze sectie.

 

Meer Belgisch werk uiteraard in de Nationale Selectie. 10 toppers van eigen bodem, waaronder uiteraard ook het grandioze Rabot en het fascinerende Ni Juge Ni Soumise.

 

In de Internationale Selectie spreken titels als Snelwegkerk, The Rebel Surgeon, Dreaming Murakami en I Am Another You zeker tot de verbeelding, maar inhoudelijk lijken ook deze 10 films kijkplezier te garanderen. De rebelse chirurg waarvan sprake is overigens zelf te gast op het festival.

 

Documentaires hebben vaak de kracht ons uit te dagen, stellen evidenties in vraag en veranderen onze kijk op zaken. De sectie Weten en Geweten belicht maatschappelijk relevante en actuele onderwerpen als censuur op Facebook, de industriële vleesproductie of gewapende rebellen in Congo. Daar kan je dan weer even van bekomen met luchtiger werk uit Mock the Doc.

 

Voor negen dagen docufun kan je terecht in Zed Vesalius en Kunstencentrum Stuk in Leuven. Het volledige programma en de praktische informatie vind je hier.

 

 
Shortscreen 2018

 

 

Voor de achtste keer slaan Offscreen en Kortfilm.be de handen in elkaar voor een gewaagde avond SHORTSCREEN: een reeks kortfilms in het aura van het festival, dus edgy, bizar, verrassend. Voor het eerst ook in drievoud: het kortfilmprogramma wordt niet alleen in Brussel (21 maart), maar ook in Antwerpen (22 maart) en in Luik vertoond (19 maart).

 

Daarom pakken we uit met een uitzonderlijk straffe reeks korte films. Zo is er het geweldige The Burden [lees hier onze volledige bespreking]: een Zweedse geanimeerde musical vol kwelende vissen en apen met 9-to-5 bureaujobs. Dit korte meesterwerk vol existentiële angst en verveling tourde al langs Toronto, Cannes en Annecy en werd begin dit jaar uitgeroepen tot 'Short of the Year 2017' door Short Film Conference - een netwerk van festivalprogrammatoren van over de hele wereld. Een niet te missen pareltje.

 


The Burden (Min Börda) van regisseur Niki Lindroth von Bahr - ★★★★.

 

De Franse regisseur Yann Gonzalez (Les rencontres d’après-midi) werkt momenteel zijn tweede langspeelfilm af. Tijdens Shortscreen vertonen we zijn recentste kortfilm, goed voor de Queer Palm in Cannes vorig jaar. Gonzalez serveert met Les îles [lees hier onze volledige bespreking] een minutieus geënsceneerde film over verlangen, vlees en liefde tussen personages die bezweert lijken door een vreemd, extatisch Lynchiaans magnetisme. Een clash tussen 70’s soft porn en cheesy jarenvijftigfilms. Om vingers (en meer) bij af te likken.
 

Uit eigen land komt Sint-Lukas student Nelson Polfliet zijn tweedejaarsfilm voorstellen, waarin een jonge cheerleader het moeilijk heeft met afscheid nemen van haar overleden moeder. Ze blijft daarom post mortem voor haar zorgen: Stacey and the Alien [lees hier onze volledige bespreking] is een absurd rouwproces met een gevoelig staartje en een zéér aanstekelijke eighties soundtrack.

 


Les Îles van regisseur Yann Gonzalez - ★★★★.

 

De Ierse Amerikaan David OReilly, co-scenarist van onder meer South Park en Adventure Time, bracht in 2017 Everything op de markt: een videogame waarvan de trailer/kortfilm het eerste interactieve filmpje was dat kans maakte op een Oscar. In OReilly’s video is alles wat je ziet, tegelijk iets wat je kan verworden: van de dieren tot de planten tot de melkwegstelsels en nog ver daarbuiten. Het resultaat is een filosofisch computerspel, deinend op de mijmerende stem van wijlen filosoof Alan Watts.
 

In Brussel (21/3) & Luik (19/3) sluiten we de avond af met de nieuwe kortfilm van de Waalse regisseur Christophe Mavroudis. Achter de flamboyante Commedia dell’arte-maskers van Tom gaat niet enkel een misvormd gelaat schuil, maar ook een duister geheim dat pas decennia later aan het licht zal komen. Caducea is een prachtig gefotografeerd en sfeervol Gothisch sprookje.
 

In Antwerpen (22/3) eindigen we Shortscreen met een film van onze Noorderburen. In het Nederlandse Botanica [lees hier onze volledige bespreking] probeert een jong koppel wanhopig een kind te krijgen. Regisseur Noël Loozen levert echter een cynische tragedie in een hedendaagse Tuin van Eden af, vol tristesse en dubbele bodems. Genomineerd voor een Gouden Kalf en vorig jaar nog te zien op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.
 

***
 

Agenda:
 

  • * Op maandag 19 maart om 19u in Le Hangar in Luik. Info & tickets via deze link. RSVP hier.
     
  • * Op woensdag 21 maart om 19u in Cinema Nova in Brussel. Info & tickets via deze link. Kortfim.be geeft voor deze avond bovendien 10 duotickets weg. Interesse? Mailen naar info@kortfilm.be! RSVP hier.
     
  • * Op donderdag 22 maart om 20u in DEStudio in Antwerpen. Info & tickets via deze link. RSVP hier.

Niels Putman

 

 
The Burden
rating

Duur: 15 min. | 2017 | Land: Zweden | Regie: | Scenarist: | Producent:

De Zweedse regisseuse Niki Lindroth von Bahr levert met haar derde stop motion-film The Burden een pareltje af.

Een hotelreceptionist, twee snackbarmedewerkers en een rekkenvuller zingen met autotune-stemmetjes om de beurt de last van hun schouders. Ze richten zich tot de kijker alsof ze zich tot een spiegel in hun kamer zouden richten en krijgen elk hun 'moment suprême' in deze animatiemusical over de zwaarte van het leven en de saaiheid van het anonieme werkmansbestaan. Een donkere kijk op de compromis tussen dromen over vrijheid en de realiteit van geld verdienen.

 

> TRAILER

Vreemd genoeg is het voor velen onder hen geen showbizznummer, maar een eerder ingetogen, persoonlijke confessie. Het cynisme in de film blijkt al snel zachtgekookt: doordat de personages allemaal dieren zijn, krijgt hun betoog een vreselijk onschuldige ondertoon. De sfeer doet soms denken aan die in de films van Roy Andersson maar dan met de tristesse en de muziek van de hedendaagse arbeidersklasse die zachtjes en bijna ongemerkt hun eigen last wegmompelt in een koude, kapitalistische wereld.

Een Zweedse animatiemusical vol existentiële angst en kwelende vissen.

Dit prachtige portret mag dan wel gefilmd zijn vanuit een standpunt dat misschien die arbeidersklasse niet vertegenwoordigt, toch is het een mogelijk en menselijk antwoord op de vraag naar wie de werknemers zijn, hoe ze zich voelen en hoe ze hun levens leiden. Dat alles synchroon op een verbluffend, passende en melancholische soundtrack.

The Burden won de prijs voor Beste Animatie op het 40e Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand en werd door de Short Film Conference - een netwerk aan festivalprogrammatoren en kortfilmdistributeurs - uitgeroepen tot Short of the Year 2017.

 

Annabel Debaenst
 

Offscreen 2018

KLAAR VOOR EEN KLETTERENDE MAAND MAART

Het is telkens weer uitkijken naar het programma van Offscreen, het filmfestival dat moeiteloos kaf van koren scheidt in het aanbod genrecinema en tot buiten de landsgrenzen garant staat voor durf en fun. De editie 2018 belooft er niet naast te meppen met een bomvol programma.

 

EDGY FILMS, MET CINEFIELE MEERWAARDE

Wat een weelde weer, wat een berg interessante films. Als pars pro toto wat emblematische titels. In A Ghost Story regisseert David Lowery Casey Affleck en Rooney Mara, de sterren uit zijn topfilm Ain’t Them Bodies Saint. Affleck speelt een onder een laken verstopte geest, die gelaten gadeslaat hoe zijn vriendin om hem rouwt. Revenge spat dan weer van het scherm – de feministische wraakthriller van Coralie Forgeat is een visueel overweldigend kat-en-muisspel met zowaar Kevin Janssens in één van de hoofdrollen. Met Insects staat een gloednieuwe zwarte komedie van animator Jan Svankmaier op het programma – de wereldvermaarde Tsjech beweert dat dit zijn laatste film is. Tenslotte is er Tokyo Vampire Hotel van festivalfavoriet Sion Sono (Suicide Club). Oorspronkelijk een negendelige horrorreeks, gemaakt voor Amazon Japan, is dit de tweeënhalf uur durende langspeelfilmversie. De loeihard rammelende titelsong van all-female band Tricot bleef dezelfde.

 

ADULT ANIMATION EN GENRE CINEMA ALL’ITALIANA

Eind jaren zestig werden een berg taboedoorbrekende tekenfilms gemaakt. Offscreen bundelt die in een – rode oortjes verzekerd- adult animation night. Onder meer het legendarische Fritz The Cat van Ralph Bakshi wordt getoond. Bakshi duikt zelf ook op in Cinema Nova, zij het via videoconferencing.

Nog te gast maar dan fysiek present: Enzo Castellari en Sergio Martino, twee epigonen van de Italiaanse genrecinema uit de jaren ’60 en ’70. Als reactie op de toen razend populaire Amerikaanse blockbusters, kopieerden en bricoleerden de Italianen naar hartenlust (tussen) genres, wat ‘filone” werd genoemd. Castellari presenteert zijn grappige maar verbazend effectieve Jaws rip-off The Last Shark en enkele films met zijn fetisjacteur Franco ‘Django’ Nero, zoals de legendarische, psychedelische spaghettiwestern Keoma. Martino toont onder meer The Suspicious Death of a Minor en de jarenlang verboden 'video nasty' Slave of the Cannibal God.

 

VAMPIRES SUCK

Sion Sono stuurt zijn Tokyo Vampire Hotel naar Brussel, maar op Offscreen komen de bloedzuigers uit alle mogelijke hoeken en tijdperken. Dat resulteert in een heerlijke hoop topfilms. Festivalgast Harry Kümel toont zijn stijlvolle exploitation klassieker Daughters of Darkness (1971), waarin Delphine ‘Jeanne Dielman’ Seyrig als bloeddorstige Hongaarse barones rondwaart in het Oostendse Thermae Palace. Het hele Vampire’s Suck programma is vingerlikkend lekker met genreklassiekers als The Addiction (Abel Ferrara),  Rabid (David Cronenberg) of The Hunger (van Tony ‘Top Gun’ Scott, met Bowie en Deneuve). Wie zag Thirst al, van Chan-wook “Old Boy” Park? Of Cronos, de debuutfilm van Oscarwinnaar Guillermo Del Toro (The Shape of Water)!? Ook Blade en Let The Right One In kan je op het glorieuze grote scherm herbekijken. Als eerbetoon aan Wim Castermans, Offscreen inspirator en programmator die in 2017 overleed, toont het festival zijn favoriete komedie:  Mr. Vampire

 

SHORTSCREEN MAAL DRIE

De leukste, meest weirde en verbluffende korte films kijk je op Shortscreen, een collaboratie tussen Offscreen en kortfilm.be. Op het programma onder meer het erotische Les Iles van Yann Gonzales (Les Rencontres d’Apres-Minuit), dat de Queer Palm 2017 won, een Zweedse existentieel beladen musical en een Ierse filosofische gameadaptatie. Om de Belgen niet te vergeten: de cheerleaders uit het hilarische Stacey and the Alien bijvoorbeeld, zijn evenzeer onvergetelijk. Met vertoningen in Brussel, Antwerpen én Luik is de immer uitverkochte zaal dit jaar verdriedubbeld.

 

BRUSSEL… EN BEYOND 

Voor de true blue Offscreen ervaring kan je niet om de hoofdstad heen: heel Brussel dampt in maart van de cult, met vertoningen op toplocaties als Bozar, Cinematek en CinemaRITCS. Zenuwcentrum van het festival blijft die dekselse, onnavolgbare Cinema Nova, vooralsnog met voorsprong de origineelste bioscoop van België.

De cinefiele hotspots van Vlaanderen krijgen evengoed een coup de cult: Offscreen landt in Budascoop Kortrijk, Studio Skoop en KASKCinema in Gent, CinemaZuid en nieuwkomer deStudio in Antwerpen. Aan de oevers van de Maas ontvangt Luik, de tweede grootste stad van Wallonië, het festival op zomaar eventjes vijf locaties. 

Op voorbije Offscreen edities hoorden we in Cinema Nova, midden de typisch Brusselse talenmengelmoes, hier en daar ook wat Hollandse klanken. Voor zijn of haar portie cult steekt een beetje bad taste cinefiel blijkbaar al eens de grens over. Offscreen 2018 neemt met de animaties van Ralph Bakshi onder de arm ook zelf de wijk naar Breda en Rotterdam. In welke uithoek van België u ook vertoeft, Offscreen resistance is futile!   

 

Jan Sulmont

 

 

 
XYXX
rating

Duur: 06 min. | 2017 | Land: België | Regie: | Scenarist: | Productiehuis:

Nadat Zander Meykens zich al liet opmerken met zijn bachelorfilm Praline (goed voor een selectie op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven) zet hij zichzelf nu stevig op de kaart met zijn afstudeerfilm XYXX. Wat op het eerste zicht een brave animatiefilm lijkt, ontwikkelt zich al snel tot een speelse metafoor rond seksualiteit en normaliteit. 

 

 

XYXX speelt zich af in een magazijn waar een rat per ongeluk een robot doet ontwaken. Als een pasgeboren kind is de robot nieuwsgierig naar zijn/haar omgeving en zijn/haar eigen lichaam. Wanneer het de vrouwelijk vormgegeven modellen ontdekt, gaat de robot de DIY-kant op. Hij/zij gaat aan de slag met onderdelen van de andere robot en meet zichzelf op die manier een eigen identiteit aan.

Meyken’s kortfilm loopt niet geheel verrassend af, maar toont wel op een speelse manier hoe mensen die buiten de gendernorm kleuren, nog steeds vaak als “ongewenst” worden aanzien. Een boodschap die in deze animatieprent origineel en overtuigend wordt gebracht. 

Een speelse en vernufte metafoor rond gender.

XYXX is visueel een zeer vernuft ding. Zo heeft het ontwerp van de robots veel weg van charmante speelgoedrobotjes uit de jaren vijftig - tot de mechanische geluiden nog aan toe. Zelfs de muziek van Bing Crosby & The Andrew Sisters accentueert dat swingende fifties-sfeertje.

Ook het uitmuntende lichtspel, de scherpe 3D-animatie en de rijke geluidsband getuigen van Meykens audiovisuele talent. Dat zijn verhaal zich in een hoofdzakelijk donkere ruimte afspeelt, waarbij alles belicht wordt door de ogen van een robot, toont ook aan dat de regisseur niet voor makkelijk kiest. Hij belicht zijn genderrelaas op akelig realistische en vooral zeer sfeervolle manier.

Kortom: een afstudeerfilm die zowel visueel als narratief zeer knap in elkaar steekt. Terecht bekroond met een Wildcard door het Vlaams Audiovisueel Fonds. Benieuwd wat Meykens nog meer in petto heeft.

 

Jeroen Van Rossem
 
Fighting Pablo
rating

Duur: 07 min. | 2017 | Land: België | Regie:

Fighting Pablo, in 2014 al in onze ‘Coming Soon’-rubriek aangekondigd, werd vorig jaar een feit. Het resultaat van enkele jaren hard werk was meteen te bewonderen tijdens het Anima-festival in Brussel.

Net zoals in zijn vorige kortfilms Erszebet en Norman maakt Robbe Vervaeke gebruik van een olieverftechniek en verbindt hij nog explicieter zijn twee passies, zijnde schilderkunst en film. Al lijkt het wel alsof die passies hem dit keer minder goedgezind zijn. In plaats van hem liefdevol van inspiratie te voorzien, duwen ze hem de dieperik in. Althans volgens het narratief van zijn nieuwe kortfilm. Ziedaar de angst van elke kunstenaar.  

 

© Cinnamon
 

Fighting Pablo gaat over het zoeken naar een eigen stijl, naar een plaats in de geschiedenis van de beeldcultuur. Vervaeke laat een bonte stoet van personages voorbijtrekken die hem visueel gevormd hebben. Dit onder het alziend oog van Pablo: Picasso, welteverstaan, die als een sadistische reus de touwtjes strak in handen heeft. Homer Simpson wandelt er naast Jansen en Janssen, en Spongebob naast enkele iconische personages van oude grootmeesters. De stoet is lang en de diversiteit aan creaties & inspiraties blijkt behoorlijk beklemmend te zijn.

Laat Pablo Picasso nu ook niet de gemakkelijkste keuze zijn om jezelf aan te meten of  is Vervaeke in de overtuiging dat je net met de allergrootsten de strijd moet aangaan om jezelf als kunstenaar te bevrijden?

In duel met Picasso: de persoonlijke zoektocht van een schilderende regisseur.

Coherenter dan in Norman en persoonlijker dan in Erszebet geeft Robbe Vervaeke ons een inkijk in zijn hersenspinsels die achter een creatieproces verscholen liggen. Terwijl hij vormelijk nog steeds dicht op dezelfde lijn van zijn vorige films zit; dik aangebrachte stroken verf die dynamisch en naadloos overvloeien in elkaar zijn duidelijk ‘zijn dada’.

Waarschijnlijk zal elke nieuwe creatie een strijd blijven, maar het lijkt ons wel dat de schilderende regisseur Robbe Vervaeke deze in geheel eigen stijl zal voeren – wat al een overwinning op zich is.

 

Carmen van Cauwenbergh
 
Manivald
rating

Duur: 13 min. | 2017 | Land: Estland, Kroatië, Canada | Regie: | Scenarist: , | Producent: , ,

De Estse regisseur Chintis Lundgren liet zich voor haar hoofdpersonage inspireren door haar directe omgeving, meerbepaald door haar vele vrienden die ondanks hun doctoraats- of masterdiploma’s moeilijk aan een job geraken. Net als hen heeft de stuurloze, 33-jarige vos genaamd Manivald meerdere ‘goede’ opleidingen genoten – we zien zijn diploma’s voor o.a. Russische poëzie, Hellenistische literatuur en theoretische geografie aan de muur prijken – maar zit hij zonder werk. Gefrustreerd vult hij zijn dagen met lezen en piano oefenen, terwijl zijn moeder zijn sokken bijeenzoekt. Totdat klusjesman Toomas opdaagt…

 

> TRAILER
 

Deze wolf, met het lichaam van een Griekse god, maakt heel wat los in Manivald. Wanneer Toomas de wasmachine repareert, bewondert de verlegen vos stiekem zijn mooie billen en de netelige verliefdheid die hem overvalt is herkenbaar in al zijn subtiliteit. Maar ook Manivalds moeder heeft haar ogen laten vallen op de handige adonis, waardoor het wankele evenwicht in het huishouden grondig wordt verstoord. Al snel palmt zij Toomas volledig in voor haar eigen artistieke projecten, tot ergernis van haar zoon.

Lundgren weet dankzij haar licht absurdistische gevoel voor humor en haar charmante tekenstijl een innemende kortfilm af te leveren. Hoewel de personages lijken weggeslopen uit een kinderboek snijdt ze fijntjes serieuze onderwerpen aan als seksualiteit en eenzaamheid, steeds met de nodige bedaardheid. Toch werkt die terughoudendheid ook frustrerend en botst de brave animatie – hoe vaak moeten we nog een ploppende, schuimende fles champagne als metafoor voor het mannelijk orgasme aanschouwen? - met de nagestreefde ernst van de thematiek. Het potentieel van de personages en situaties lijkt hierdoor onvoldoende benut, al doen de laatste twee minuten snakken naar meer.

Queerdieren en absint in (te) brave animatie.

Het verbaast dan ook niet dat Manivalds verhaal nog niet gedaan is: Lundgren noemt de kortfilm zelf een pilootaflevering voor wat een webserie over de avonturen van de werkloze vos zou moeten worden. Manivald zou hierin verblijven in de gay bar The Hedgehog’s Closet, uitgebaat door de dragqueen-egel Tiit en zijn oerconservatieve vrouw Brunhilda. De outcasts (drie absint-drinkende konijnen), waar Manivald zich aan het einde van deze eerste aflevering bij aansluit, zouden ook een relevantere rol spelen in het verdere verloop van de serie die de focus wil leggen op een hele resem ‘queerdieren’.

Als pilot slaagt dit project dus met glans, want ja, wij willen maar al te graag zien hoe Lundgren wat meer gas bijgeeft en de kleurrijke personages die Manivald vervoegt lijken beloftevol in hun excentriciteit en complexiteit. Ook als alleenstaande kortfilm is Manivald perfect genietbaar, al mist er een stoutheid waarvan we uit de grond van ons hart hopen dat Lundgren ze in de toekomst meer liefdevol omarmt. De flinke teug absint die Manivald in de laatste scène naar binnen gulpt, voorspelt in dat opzicht veel goeds.

 

Michiel Philippaerts

MOOOV

Cannes

Pages

Subscribe to K.U.T Film & KORTFILM.BE RSS