Eyes wide shut

Genre: Drama | Duur: 2u39 | Release: 8 September 1999 | Land: | Regie: Stanley Kubrick | Cast: Sydney Pollack, Madison Eginton, Nicole Kidman, Tom Cruise

Eyes wide shut.. Ik zal maar niet voor de zoveelste keer herhalen hoe geladen deze film is.. Kubricks eerste film sinds 12 jaar en eveneens zijn allerlaatste, zijn lange productietijd, de massa orgiescene en de vraag: is dit nu een meesterwerk of totale waste of time.. En bij deze is alles dan toch herhaald..Voor wie de laatste maanden in een atoomschuilkelder heeft gewoond eventjes de filmsamenvatting: Eyes wide shut vertelt het verhaal van een succesvolle dokter Bill (Tom Cruise) en zijn vrouwtje Alice (Nicole Kidman). Ze zijn getrouwd, gelukkig, hebben zo nu en dan seks.. geen wolkje in de lucht.. totdat... Op een feestje worden zowel mannetje als vrouwtje verleid en niet door elkaar if you now what I mean.Daarna biecht Alice op dat ze ooit eens een lekker stuk man in legerkostuumpje heeft zien trippelen op een vakantie en dat ze er - laten we het zeggen zoals het is - hartstikke geil op was. Seksuele fantasieen en natte poesjes maar geen sex, het bleef bij fantasie. Toch kan onze Bill dit moeilijk verkroppen en ook hij beslist dan maar opnieuw het seksuele avontuur op te zoeken.Al dit gezoek zorgt ervoor dat hij allerhande uiterst pikante zaken (bijna) meemaakt, waarvan de bekende massa orgiescène er één van is.Maar dit kon je in zowat elk maandweekdagblad van de beschaafde wereld lezen neem ik aan.. Groter is de vraag: is ie nu goed of niet. Zie hier het ultieme K.U.T oordeel:De film is zeker niet slecht, zijn drie sterren heeft ze dubbel en dwars verdiend. Maar toch.. het is zeker niet het beste werk van Kubrick, hij heeft al zo veel beter gedaan.. Zo zijn sommige babbelscène belachelijk traag en vaak overbodig en sommige camerahandelingen.. te expliciet, en zo verouderd. (wanneer een bepaald object moet opvallen wordt er bv. superfel op ingezoomd, of wanneer het verhaal een wending krijgt wordt eerst alles relevants nog eerst in Bill's gedachte afgerateld, overbodig en storend).Toch blijft dit een prachtige film met in de eerste plaats een ongelooflijk knappe fotografie. Alleen daarvoor zou je al kunnen gaan, maar het zeker niet het enige.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle seksuele fantasieën blijven bij fantasieen. De massa orgie scene wordt niet geparticipeerd door Bill. Hij wordt zelfs ontdekt door opper orgie man, wordt ontmaskerd. Hij wordt echter op het laatste moment gered door het meisje dat hij van overdosis gered heeft. Dat meisje wordt vermoord (of is het toeval ?) De vraag die onbeantwoord blijft is: heeft Alice een complot gepland om haar man opnieuw op haar te laten geilen of niet.