Docville 2011

Liefhebbers weten het intussen al jaren: voor de betere documentaire moet u heus niet alleen met secondelijm aan de televisie plakken; een beter idee is dat u zich de eerste week van mei naar Leuven rept voor het onvolprezen Docville, het vrij unieke documentaire filmfestival van de ploeg die u ook jaarlijks het bekendere Internationaal Kortfilmfestival ovenheet serveert. Zoals bij elke editie focust Docville ook nu weer op auteursfilms die niet op hun mondje gevallen zijn en er cinematografisch staan als de betere wolkenkrabber: het gros van de selectie bestaat, anders gezegd, uit vrij persoonlijke documentaires die toch schreeuwen om een groot scherm en een geïnteresseerd publiek.

 

Palmares:

Canvas prijs voor Beste Internationale Docu: Marwencol van Jeff Malmberg 

Beste Belgische Documentaire: L'Île Déserte van Steve Thielemans (die vroeger al een Wildcard won met De Substituut)

Prijs Weten en Geweten: Rainmakers van Floris-Jan Van Luyn

 

Ook nu weer gaat u een stoelendans moeten uitvoeren tussen alle, toch verrekt interessante categorieën van het festival: van de Internationale selectie (een reeks nagelnieuwe, onuitgegeven films die hun Belgische première beleven op Docville) over de Nationale selectie –waarover de organisatie fijntjes opmerkt dat de filmische kwaliteiten er met zevenmijlslaarzen op vooruit gaan- tot het bont allegaartje dat de categorie Nieuwe Releases als vanouds vormt –hou zeker de twee geprogrammeerde 3D-documentaires in het oog. Dient u zéker met rode stip aan te duiden in uw agenda: de categorie Weten en Geweten die, aldus de programmabrochure, radicaal focust op actuele thema’s en hete hangijzers, en Focus op Finland die met chirurgische precisie het wezen van de (Finse) mens blootlegt.

 

Net zoals vorig jaar worden er ook weer films in museum M getoond en mag u zich de borst al natmaken voor een fikse hap muziekdocumentaires, die in het tijdelijke onderkomen van de gekende Leuvense concerttempel Het Depot geprogrammeerd staan. Dat er ook een competitie en jury aan het festival verbonden zijn, dat het programma ook twee uit de kluiten gewassen workshops herbergt en uiteraard de volledige lijst van documentaires, dat alles vindt u hier. Wij wensen u uit de grond van ons hart een fikse portie nieuwsgierigheid, rode oortjes en massa’s intrigerende films toe!