Filmfestival Brussel 2012

Met de zomer voor de deur, is het weer tijd om de barbecues boven te halen, liters zonnecrème te benuttigen en collectief naar de zee te trekken. Maar voordat we ons weer massaal aan de zon overgeven, biedt het Brussels Film Festival alvast een goed excuus om je nog eens op te sluiten in de geliefde duistere cinemazaal. Het festival, dat dit jaar tien kaarsjes mag uitblazen, vindt plaats van 8 tot 16 juni, dit naar goede gewoonte in het Flageygebouw.

 

Op het programma staan niet minder dan 43 Europese films, van zowel opkomend talent als gevestigde waarden zoals Michael Winterbottom, Antonio Chavarrías en zelfs Woody Allen. Deze laatste brengt met To Rome With Love het nieuwste hoofdstuk van zijn liefdesbrief aan de Europese steden, maar zal ook te zien zijn in Paris Manhattan, de eerste langspeler van Sophie Lellouche. Winterbottom mag het festival afsluiten met Trishna, een tragisch liefdesverhaal met Freida Pinto in de hoofdrol. Maar we beginnen deze feestelijke editie met een vrolijke noot, namelijk de komedie Quand je serai petit, van de Fransman Jean-Paul Rouve. Hij nam niet enkel de regie voor zijn rekening, maar tevens ook de hoofdrol, en wordt hier bijgestaan door Benoît Poelvoorde.

 

Naast al deze klinkende namen, biedt dit festival natuurlijk ook een uitgelezen kans om een aantal verborgen pareltjes van de Europese cinema te ontdekken. 12 van deze films zijn in competitie met elkaar voor de Gouden Iris, waaronder het Nederlandse Kauwboy, dat op de Berlinale de prijs voor beste debuutfilm mee naar huis mocht nemen. Een andere opmerkelijke film in de competitie is het Servische Clip, een onthutsende film over de mobiele telefoon-generatie. De film sleepte eveneens een prijs voor beste debuutfilm in de wacht, maar dan op het Filmfestival van Rotterdam.

 

De films buiten competitie zijn onderverdeeld in een aantal programma’s, waaronder de Panorama nevensectie. Hier vind je werkelijk alles in terug, gaande van genrefilms zoals het Spaanse Childish Games en Eva tot het ultra-realistische en rauwe Nokas, een thriller over de meest spectaculaire inbraak van Noorwegen. Het programma Music Docs spreekt dan weer voor zich, met vier sterke documentaires over, je raadt het al, muziek.

Mocht het zomerse gevoel uiteindelijk toch de overhand krijgen, dan biedt het festival zoals elk jaar een ideale oplossing met haar openluchtvertoningen. Een kans bij uitstek om films als Hasta la Vista en Les Géants te (her)ontdekken.

 

Voor het volledige programma en praktische informatie kan u altijd terecht op de website van het festival.

 

Palmares 2012:

- Golden Iris Award (Prijs van €10.000 aangeboden door de stad Brussel) - Death for Sale - Faouzi Bensaïdi - Frankrijk/België/Marokko

- White Iris Award (Prijs van €4.000 aangeboden door de Europese Commissie) - Clip - Maja Milos – Servië

- Fedex Cinephile Award (Prijs van €2.500 aangeboden door Fedex ) - Kauwboy - Boudewijn Koole - Nederland

- Best Screenplay Award (Prijs van €2.000 aangeboden door ASA en SABAM) – Bloody Boys - Shaker K. Tahrer - Zweden

- Cineuropa Award (Prijs van €5.000 aangeboden door cineuropa.org) – Death for Sale - Faouzi Bensaïdi - Frankrijk/België/Marokko

- Audience Award (Prijs van €2.000 aangeboden door Euro Millions) – Italy: Love It or Leave It - Gustav Hofer & Luca Ragazzi – Italië/Duitsland

- RTBF TV Award (Distributieprijs van €10.000) – Quand je serais petit - Jean-Paul Rouve- Frankrijk

- BeTV Award (Distributieprijs van €5.000) – No Rest For the Wicked - Enrique Urbizu - Spanje

- Prime TV Award (Distributieprijs van €5.000) - The Deep Blue Sea - Terence Davies - USA/UK