Filmfestival Brussel 2014

Op vrijdag 6 juni gaat de 12de editie van het Brussels filmfestival van start. Tot en met 14 juni kan je in het Flageygebouw terecht voor hét festival dat zich toespitst op de Europese cinema. Wie even wat afkoeling zoekt, weet dus waarheen in Brussel.

 

Palmares 2014

Golden Iris Award: Of Horses And Men (Benedikt Erlingsson, Iceland)
White Iris Award: The Reunion (Anna Odell, Sweden)
Jury Award: Aces (Alfonso Zarauza, Spain)
Best Image Award: Farewell To The Moon (Dick Tuinder, Netherlands)
Best Screenplay Award: I Am Yours (Iram Haq)
Cineuropa Award: Vis-À-Vis (Nevia Morasovic, Croatia)
Audience Award Euromillions: The Double (Richard Ayoade, Uk)

 

De eregast dit jaar is de Britse regisseur Alan Parker. Parker heeft tal van klassiekers op zijn naam staan zoals Midnight Express, Evita, Angel Heart, Angela’s Ashes en Mississipi Burning. Wie zijn films op het grote scherm wilt herontdekken, kan dit doen tijdens de retrospectieve die loopt in de Cinematek tot en met 19 juni. Op zaterdag 7 juni zal hij ook een masterclass geven in Flagey.

 

Maar eerst is er de openingsceremonie van het festival met La Chambre Bleue, een sensuele thriller van Mathieu Almaric gebaseerd op een roman van Georges Simenon. In de slotfilm The Two Faces of January neemt Hossein Amini, scenarist van Drive, ons mee naar het Griekenland van de jaren zestig waar Viggo Mortensen, Kirsten Dunst en Oscar Isaac in een gevaarlijke driehoeksverhouding terechtkomen.

Verder zien we het op het programma werk van enkele bekende namen zoals de dubbelgangerthriller The Double van Richard Ayoade (Submarine) en Sex, Drugs and Taxation van Christoffer Boe, na Nicolas Winding Refn en Lars Von Tier het nieuwe enfant terrible van de Deense cinema. Maar vooral biedt het festival vooral de kans om veel nieuw en opkomend talent van Europese bodem te ontdekken.

 

De landen die dit jaar een speciale avond krijgen, zijn Spanje, Griekenland en Polen. Spanje komt als eerste aan beurt op 7 juni met 3 Many Weddings, Living is easy with eyes closed en een Flamenco demonstratie. Op 11 juni volgt Griekenland met Miss Violence, The Enemy Within en een Griekse dansdemonstratie. Polen volgt met Jack Strong en Life Feels Good. Daarnaast kan je films meepikken van over heel Europa waaronder de Ijslandse komedie Of Horses and Men, het Zweedse The Reunion, waarin een schoolreünie heel wat emoties doet opwakkeren, of het Sloveense schooldrama Class Enemy.

 

Het festival is ook gekend voor zijn vertoningen van muziekdocumentaires en openluchtvertoningen. Dit jaar wordt het beste van beide werelden zelfs gecombineerd met de openluchtvertoning van het uitstekende The Sound of Belgium. Verder kan je tijdens de zwoele avonden ook gaan kijken naar Het Vonnis en Brasserie Romantiek, of als je nog in voetbalstemming bent naar Ken Loachs Looking for Eric of Je Suis Supporter de Standard.

 

Afspraak dus vanaf vrijdag aan Flagey. Voor meer informatie rond het festival en het filmprogramma kan je hier terecht.