RIOT

Frank Ternier 2017 Frankrijk 13 '
Een jonge zwarte man wordt gedood na een woordenwisseling met de politie. Een verontwaardigde menigte verzamelt zich.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • DOK Leipzig 2017
  • Animatou 2017
  • International Film Festival Ottawa 2017
  • Off-courts Trouville 2017
06.12.2017 Jannes Callens

Een zwarte jongeman baant zich nietsvermoedend een weg door een wijk die in de gaten wordt gehouden door een overijverige buurtwachter. Zijn huidskleur alleen is voldoende voor de bewaker om de politie te alarmeren. Wanneer de racistische politiemannen arriveren duurt het niet lang vooraleer de kerel genadeloos wordt vermoord. Onrecht is geschied.

De geschiedenis heeft regisseur en kunstenaar Frank Ternier (i.s.m. zijn collectief Ideal Crash) helaas voldoende inspiratiebronnen verschaft. Racistisch politiegeweld heeft de laatste jaren menig tragedies voortgebracht en tal van families uiteen gerukt. Maar de Franse kunstenaar is vooral geïnteresseerd in de vraag: hoe reageren we als verontwaardigde burgers op dit soort onrecht?

'RIOT' kan gezien worden als een artistiek onderzoek naar de mogelijke manieren om frustratie en woede te kanaliseren. De meest prangende vraag die erin naar voor komt is: kan het aangedane onrecht geweld legitimeren? Wanneer woorden geen sikkepit uithalen, wat zijn dan nog de wapens van de verontwaardigde massa? Uiteindelijk zweert Ternier toch het geweld af en grijpt hij naar een krachtig wapen dat hij door en door kent: kunst. Via hip-hop-dans, in casu de in Los Angeles ontstane ‘Krumping’-stijl, uiten de verontwaardigden hun frustratie.

Ook vormelijk is Terniers nieuwste project een onderzoek. Hij maakt zowel gebruik van fraaie animatie, alsook van foto’s en live-action-beelden. Als je nog niet overtuigd bent door de stijlvolle compositie van de echte beelden, zal de krachtige animatie je wel doen smelten.

Verwacht echter geen sluitend narratief, maar eerder een fragmentarisch kunsstukje dat de kokende energie van de hoofdpersonages resoneert. Het enige wat je Ternier kan verwijten is dat zijn uitzonderlijk interessante vormexperimenten je als kijker bij wijlen afleiden van zijn beoogd sociaal manifest. En toch: 'RIOT' is een zeer geslaagde, stilistische mixed media-oefening met een ongelofelijk relevante sociale boodschap.

2