Ambush

Genre: Historisch Drama | Duur: 2u03 | Release: 1 Januari 1999 | Land: Finland | Regie: Olli Saarela | Cast: Irina Björklund, Peter Franzén

Een Finse oorlogsfilm. Hoe lang is het geleden dat je dat nog gezien hebt? Dit is in ieder geval een goede eerste keer. Niets spectaculaire ontploffingen, afgerukte ledematen, etc. Deze film is trouwens best grappig. Dit is één van de weinige oorlogsfilm waarin de soldaten zich verplaatsen op fietsen wat soms een ongelooflijk hilarisch effect heeft. Het is het regiment van Eero Perkola dat we aan het werk zien. De man heeft zijn naam niet mee maar ook het geluk staat aanvankelijk niet aan zijn kant. Hij is het slachtoffer van een sluw tactisch plan van een overste. Tijdens zijn toch verneemt Perkola dat zijn verloofde het slachtoffer is geworden van een hinderlaag opgezet door de partizanen. Naar mate Perkola en zijn regiment dichter bij hun doel komen lijken zij ook het slachtoffer te worden van een hinderlaag.Ambush is een vrij harde oorlogsfilm maar gaat gelukkig niet onnodig ver zoals Saving Private Ryan. Toch maakt de film meerdere malen de kijker stil. Het is jammer dat deze film waarschijnlijk nooit een Belgische filmzaal zal halen. Wat ook jammer is is het feit dat ook in de Scandinavische landen de romantiek blijkbaar in de film moet. We krijgen dan ook steeds een melig beeld van de relatie tussen Perkola en zijn verloofde. Vooral naar het einde toe is de climax ongelooflijk voorspelbaar waardoor deze film weer niets gaat verschillen van een Hollywoodproductie. Ambush is dus een degelijke film tot op het moment dat je te zien krijgt wat er met Perkola?s echtgenote gebeurde. Alles daarna is op en top Hollywood. Talent zit er dus wel in Finland maar het laat zich nog altijd leiden door de grote reus. Let vooral op de ijzersterke vertolking van Perkola door Peter Franzen.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien