Bamboozled

Genre: Drama | Duur: 2u10 | Release: 30 Mei 2001 | Land: VS | Regie: Spike Lee | Cast: Damon Wayans, Jada Pinkett Smith, Savion Glover

Le nouveau Spike Lee is gearriveerd. Driemaal raden wat het centrale thema zou kunnen zijn? Jawel, het verschil tussen blank en zwart. Na de goeie, broeierige serial-killerfilm Summer of Sam houdt Lee het vingertje weer hoog en ramt de boodschap erin.Lee wijst op de vroegere afbeelding van de gekleurde medemens in de Amerikaanse media. Pierre Delacroix (Wayans met geaffecteerd accent) moet een nieuw concept voor een televisieshow indienen en grijpt terug naar de minstrel-shows, waarin de zwarten nog eens extra werden ingesmeerd met 'black-face', zodat ze pikzwarte idioten konden uitbeelden. Hij vindt een goeie tapdanser, bewerkt hem tot roetmop en laat hem een zwartgeblakerd rund uitbeelden. "Dela"'s ironische concept wordt een hit, maar niet iedereen kan de show smakenOnsmakelijk is alleszins dat Lee zijn personages na een sterk begin een dik uur lang continu de woorden 'wit', 'zwart' en 'nigger' laat debiteren. Dat laatste, zo wordt in Bamboozled ook vermeld, is een toegeving aan Quentin Tarantino, die het woord verdedigde. Goed zo, taboewoorden als kut of nigger moeten de deur uit. Ze tot vervelens toe herhalen echter is bepaald geen effectieve strategie daartoe. En leidt alleszins niet tot amusante cinema.Een revelatie als acteur is hiphopgod Mos Def (luister dringend eens naar Thieves In The Night van zijn Black Star-project). Hij speelt een schitterende rol als rapper die gratuit rebelleert tegen wie weet wat, wijdse armbewegingen en "knowhataimsaing"'s incluis. Hij laat zich 'Big Black Africa' noemen en morst maar wat aan, tot ie in Delacroix' project de ultieme vijand vindt. En kan beginnen preken over... wit versus zwart.

Het gepredik is dubbel jammer, want er is ook nog een interessant einde waarin Lee toont waartoe doorgedreven Endemol-concepten zoal kunnen leiden. De niggers vallen als vliegen, dat krijgt u alvast mee.De goeie ideeën ten spijt is 'Bamboozled' jammerlijk niet de grappige mediasatire over hypocrisie die ie had willen zijn. Misschien kan u hem massaal huren op video om hem tot verplicht kijkvoer te maken voor die vastgebonden Vlaams Blokker in uw kelder, maar voor wie al humane ideeën heeft is dit geen aanrader.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoiler