Final Fantasy: The Spirits Within

Genre: Animatie | Duur: 1u46 | Release: 29 Augustus 2001 | Land: Japan, VS | Regie: Moto Sakakibara, Hironobu Sakaguchi | Cast:

In het jaar 2065 wordt de aarde overheerst door fantomen, die niet zo vriendelijk zijn tegen de autochtone bevolking. Bij aanraking met een van de monster-insekten-fantomen wordt de eigen geest van de mens uit het lichaam genomen en sterft het lichaam af.Het verhaal draait rond de knappe docter AKi Ross die in haar bio-lab onderzoek pleegt naar de fantomen om deze op min of meer milieuvriendelijke manier op te ruimen. Dit is niet naar de zin van generaal Hein die het liefst zijn laatste nieuwe supermegablast kanon er wil op afvuren. Maar dergelijk geweld zou wel eens de ziel van de aarde (Gaia) kunnen vernietigen, samen met de vijand. Allemaal vrij zwaar pararagedoe dus, maar dat is op zich niet echt een probleem bij een dergelijke film.Na de tv series gebaseerd op Donkey Kong of Pacman en de cinematografische hoogstaande prenten als Streetfighter, Double Dragon en Mortal Kombat is ook Final Fantasy gebaseerd op een videospelletje. Maar dan eerder op de sfeer en de beelden van het spel, dan zou het echt het verhaal van een van de 9 delen van Final Fantasy volgen.Nu, eigenlijk maakt dat allemaal vrij weinig uit, hoe zit het met de film ? Deze valt eigenlijk toch wel tegen. Natuurlijk zijn de grafics vrij indrukwekkend. Je kan er zonder twijfel vanuit gaan dat dit de meest op mensen gelijkende 3D-figuurtjes zijn die er op dit moment zijn gemaakt. En het is inderdaad, zowat de eerste 10 minuten een lust voor het oog, maar dan eerder uit een soort respect voor de gebruikte techniek dan dat er echt zou door worden beetgenomen.Hoe goed de karakters ook zijn vormgegeven, ze lijken op geen enkel moment echt op mensen. Het haar dat te onnatuurlijk lijkt, de toch nog steeds veel te houterige en steeds dezelfde bewegingen, het te fel blinken van de huid, enzoverder.. Knap is het, maar je ziet dat het niet echt is.Raar is dat blijkbaar de acteurs die de stemmen inspraken zich even houterig gaan gedragen. De dialogen komen voor alsof ook zij door de computer zijn gemaakt, met monotome zinnen, eigenaardige accenten maar vooral zonder meeleven.Moet je deze film nu gaan kijken ? Tja, het is ongetwijfeld een van die films waar we nu met ontzag naar kijken, maar die over 10 jaar wordt uitgelachen wegens de knullige effecten. Het verhaal is niet echt slecht, de figuren zijn voor een 3D animatie knap maar overtuigen niet, en voor de rest is het eigenlijk gewoon een tekenfilmpje.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze vindt de 8ste geest en de aarde is gered.