A Man's Job

Genre: Drama | Duur: 1u37 | Release: 1 Januari 2007 | Land: Finland | Regie: Aleksi Salmenperä | Cast: Tommi Korpela, Jani Volanen, Maria Heiskanen, Stan Saanila

Juha is een brave huisvader die ontslagen wordt en bijgestaan door zijn beste vriend Olli probeert te overleven. Aanvankelijk wil Juha huizen renoveren, maar bij zijn eerste prospecties blijkt dat er meer geld te verdienen valt in de escortsector. Juha verkoopt zichzelf om brood op tafel te krijgen, maar moet zich dan wel regelmatig verlagen tot minder aangename bedpartners.Het is van meet af aan duidelijk dat Miehen Työ visueel naar warmte en begrip zoekt. Een uiterst gestileerd profielbeeld van Juha zet de toon voor een ietwat kil, maar toch interessant kleurenpalet. De cameravoering is klassiek, maar toch nooit saai en ook al is de narratie lineair, er blijven genoeg verhalende elementen inzitten om het bekijkbaar te houden.Dan nog kan je je moeilijk van de indruk ontdoen dat er visueel meer in zat. Mocht regisseur Salmenperä geopteerd hebben voor meer buitenopnames en een sterker gebruik van natuurlijk licht, had hij een veel rijker kleurensemble gehad. Ook besef je dat het scenario, hoewel nooit vervelend of te déjà vu, meer op het scherp van de snee had mogen zijn. Als je Juha in bad ziet met een jongedame met het Downsyndroom, vraag je je ? net als hem ? af, waar die man in hemelsnaam mee bezig is. Ook maak je bedenkingen bij de ietwat bizarre verhouding tussen boezemvrienden Olli en Juha. Jammer genoeg verhoogt die vage relatie het kijkgenot niet.Kort gezegd: Miehen Työ biedt ons een mooi, gestileerd portret van een man die in dubio is over zijn leven zoals het is en oplossingen zoekt die misschien niet voorhanden zijn. Intrigerend is de film zeker, maar hoe trendy en aanstekelijk Scandinavische depressies ook zijn, soms mag het dat beetje meer hebben.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olli wil weglopen met Juha's vrouw en Juha komt omwille van een mislukte strip-act in de problemen. De laatste redding is blijkbaar een combinatie van slaappillen en wodka. Eind goed al goed à la Scandinave.