AFR

Genre: Mockumentary | Duur: 00 min. | Release: 1 Januari 2007 | Land: Denemarken | Regie: Morten Hartz Kaplers | Cast: Morten Hartz Kaplers

AFR onderzoekt de motieven voor een fictieve moord op Denemarkens premier Anders Fogh Rasmussen. Anders dan de gelijkaardige mockumentary D.O.A.P., focust Kaplers film op de beweegredenen om AFR uit de weg te ruimen. Via een groot deel fictieve getuigenissen en verkeerd geciteerde archiefbeelden krijgt de kijker een gedetailleerd portret van het privé-leven van de Deense Eerste Minister.Zo wil blijken dat Anders een affaire heeft gehad met ene Emil (gespeeld door de regisseur zelf), een anarchistische drugsverslaafde punk die in het undergroundmilieu van Kopenhagen thuis is. Die homoseksuele relatie zou voor beiden zodanig verwoestend en decisief zijn geweest, dat na een zoveelste weigering bij Emil de stoppen doorgeslagen zijn en hij het plan opvatte Anders om te brengen.De tagline van de film (?I sandhed en utrolig løgn? of ?In waarheid een ongelooflijke leugen?) geeft al perfect de ironie aan waarnaar de regisseur streefde. Want hoe aannemelijk de aanslag aan het begin nog lijkt, zo ridicuul wordt het verhaal van zelfmarteling en psychose tegen het einde van de film. Van het moment dat er ingegaan wordt op de homorelatie, wordt de sfeer wat drammerig wat het komisch effect dan weer verhoogt. De cynische toon wordt nog bijtender en de fictieve getuigen overstijgen het ridicule.De vermenging van ?waarschijnlijk? verzonnen feiten en gekende publieke schandalen, de sérieux en de bij momenten extreem cynische invalshoeken maken van AFR een aanrader van formaat. Daarbij stelt zich de vraag naar al dan niet p.c. zijn niet eens.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AFR sterft. Emil heeft het gedaan.