Immer nie am Meer

Genre: Zwarte komedie | Duur: 1u28 | Release: 1 Januari 2007 | Land: Oostenrijk | Regie: Antonin Svoboda | Cast: Heinz Strunk, Dirk Stermann, Christoph Grisseman

In deze Oostenrijkse huis clos-komedie ?in alle ernst, jawel? komen drie mannen die bijna niets met elkaar te maken hebben, vast te zitten in een auto. Herr Schwanenmeister (Strunk) is een Duitse door Oostenrijk rondreizende ?komiek? (alleen werken zijn Duitse grappen niet in Tirol); Herr Anzengruber (Grissemann) is een aan pillen en alcohol verslaafde grompot en Herr Baisch (Stermann) tenslotte is de asceet van de groep.Hoe ze juist vast komen zitten laten we aan de kijkers over (hoe leuk het verhaaltje ook is), maar wat er eenmaal gebeurt eenmaal ze in hun gepantserde Mercedes zitten opgesloten, is hallucinant. Wat daarna echter allemaal geschiedt, is wel een enkele alinea waard: de drie mannen, die zich moeten tevreden stellen met haringsalade en goedkope Sekt, vallen ten prooi aan een leergierige tienjarige die zijn zomervakantie doorbrengt in een vakantiedorp. Waar het op neer komt, is dat de Duitser en beide Oostenrijkers het wel met elkaar zullen moeten leren vinden, want de ontsnapping uit hun gepantserde wagen is niet zo dichtbij als ze lijkt. Wat het psychologische experiment waaraan ze onderworpen zijn juist moet opbrengen is niet echt duidelijk, maar eigenlijk ook secundair.Het spel tussen de drie mannen (latente homoseksualiteit, botsende ego?s en verborgen geheimen tot het uiterste gedreven) en het gevaarlijke contact met de buitenwereld staan centraal en worden zodanig overdreven dat de groteske humor van de situatie je wel dwingt tot welgemeende glimlachjes. De absurditeit van de omgeving en het gegeven tout court geven dan weer aanleiding om in absoluut ongeloof verder te kijken. Het uitblijven van een apotheose versterkt enkel de humor.Hoewel de beeldvoering wat mager is, maakt de fotografie veel goed. Hoe dan ook bewijst Immer nie am Meer nogmaals dat het Oostenrijkse productiehuis Coop 99 een neus heeft voor goede producties. Eerder waren ze al (co-)verantwoordelijk voor onder andere Die fetten Jahre sind vorbei, Darwin's Nightmare en Grabavica. Nu kunnen ze daar deze zeer geslaagde zwarte komedie bij rekenen. Puik, zonder meer.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals Sartre al zei: "<i>Pas besoin de grille: L'enfer, c'est les autres.</i>"