How I killed a saint

Genre: Drama | Duur: 1u22 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Teona S. Mitevska | Cast: Labina Mitevska, Milan Tocinovski-Sako, Dzefdet Jasari

Als Viola uit Amerika terugkeert naar Macedonië, vindt ze haar geboorteland op de rand van burgeroorlog. Het is 2001, het jaar waarin de vroegere Joegoslavische republiek een etnische oorlog begon tegen zijn Albanese burgers. In Macedonië laaien de conflicten hoog op en escaleren in geweldexplosies en terroristische daden. De bevolking leeft in voortdurende angst, onrust en onzekerheid.Viola?s broer Kokan is volledig van haar vervreemd en is een nationalistische terrorist geworden, die spuwt op de Navo en de Amerikanen. Hij droomt ervan een grote aanslag te plegen en voelt zich onaantastbaar. Maar zijn jeugdige arrogantie verbergt amper dat zijn strijd meer een zoektocht naar zichzelf is en er schemert ook een zekere onverschilligheid door. Als zijn zus hem vraagt of hij weet waarvoor hij vecht, kan hij daar niet op antwoorden. Door de zwarthandel van haar broer belandt Viola onvrijwillig in een gevaarlijke situatie over de Joegoslavische grens. Hier onthult ze aan Kokan de echte reden van haar terugkomst.?How I killed a Saint? is een beeld van een natie die haar identiteit kwijt is, verscheurd door etnisch geweld, armoede en werkloosheid en overspoeld door criminele activiteiten die al dan niet aan terrorisme zijn gelinkt. Het schetst ook hoe de gewone burger probeert te overleven in (dreigende) oorlogsomstandigheden en hoe iedereen daar anders mee omgaat. De oorlog stopt het dagelijkse leven immers niet, maar doordringt het enkel met een extra dimensie van angst en terreur.De zusjes Mitevska kunnen met deze knappe debuutfilm gerekend worden tot een nieuwe generatie Balkan-cineasten, die beantwoorden aan een algemene drang van de bevolking de horror van de conflicten en de oorlog (die nog steeds geregeld oplaaien) uit hun systeem te werken. ?How I killed a Saint? is niet alleen een aanklacht tegen willekeurig geweld maar ook een kritische vingerwijzing naar het westen, dat of zijn ogen sloot of voor eerder twijfelachtige tussenkomsten koos.Teona Mitevska, die de regie en het scenario verzorgde, is afgestudeerd aan de prestigieuze New York Film School en dat laat zich voelen in de beeldregie, die ondanks het extreem lage budget allerminst amateuristisch overkomt en van een heel sterke visie getuigt. De film kwam bovendien in extreme omstandigheden tot stand, op sommige locaties moest onder gewapende politiebegeleiding gefilmd worden. Samen met haar zusje Labina, die ook de hoofdrol op zich nam, heeft ze de film zelf geproduceerd. Labina was als actrice al te zien in ?Before the Rain? van de Macedonische regisseur Milcho Manchevski en in ?I want you? en ?Welcome to Sarajevo? van Michael Winterbottom - die overigens ook bijgedragen heeft aan de realisatie van deze film.

Ils Huygens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien