The Neighbor N° 13

Genre: Thriller | Duur: 1u55 | Release: 1 Januari 2005 | Land: Japan | Regie: Yasuo Inoue | Cast: Nakamura Shido, Ioguri Shunk, Yoshimura Yumi, Miike Takashi

Juzo werd als kind hevig gepest op school. Zo goot de pestkop Akai een fles bijtend zuur in zijn gezicht. Vele jaren later neemt Juzo een job aan op de bouwwerf waar ook Akai werkt. De man herkent zijn vroegere slachtoffer niet meer. De twee worden toevallig ook buren. Juzo schiet goed op met Akai?s vrouw en lijkt een verlegen, maar goedaardige buurman te zijn. In hem sluimert echter een op wraak belust monster dat soms niet te controleren valt.

Gebaseerd op een Japanse comic, lijkt deze Japanse thriller uitdrukkelijk een platte B-film te worden. Maar regisseur Inoue laat zijn film er stijlvol uitzien en vertelt zijn verhaal vrij samenhangend. Bovendien zijn er twee acteurs die Juzo spelen, éne de goede en een andere de eng uitziende slechte. Daardoor wordt The Neighbour N° 13 eerder een soort psychologische strijd tussen de twee identiteiten van een getraumatisseerd slachtoffer dan een platte wraakfilm. Wat niet wil zeggen dat er geen geweld inzit. Integendeel: het is er is bij momenten bijna op een ziekelijke manier, met flink wat bloedvergieten en sadisme.

De helft van het publiek verlaat de zaal dan wel vroegtijdig, en mainstream cinema valt dit niet bepaald te noemen, toch is Neighbor N°13 net dat ietsje meer dan een genrefilm. Interessant en voor wiens maag er tegen kan, ook voldoende onderhoudend.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien