Caramel

Genre: komediedrama | Duur: 1u36 | Release: 12 September 2007 | Land: | Regie: Nadine Labaki | Cast: Gisele Aouad, Joanna Moukarzel, Yasmine Al Masri, Nadine Labaki

Bij aanvang van de Libanese film Caramel wordt de titelkeuze meteen verklaard. Mooie close ups brengen in een gelige waas het kleverige snoepgoed en de bereidingswijze van karamel in beeld. Toch blijkt dat we niet in een snoepwinkel of patisserie zijn beland maar in een schoonheidssalon in Beiroet. Karamel gebruikt men er immers als epileermateriaal.Het grootste deel van deze bitterzoete prent speelt zich af in dit in pasteltinten badende salon. Vijf Libanese dames ontmoeten er elkaar quasi dagelijks en delen er hun lief en leed. Jamale gaat er de strijd tegen de veroudering aan. Kapster Rima worstelt er met haar seksuele voorkeur. Schoonheidsspecialiste Nisrine is moslim en staat op trouwen. Layale verbergt er haar verhouding met een getrouwde man. Zij is dé specialiste in het epileren. Het leven van overbuur en naaister Rose staat in het teken van haar dementerende zus Lili.Cineaste Nadine Labaki schetst naast de intieme sfeer in het beautysalon ook het leven van elk van deze vrouwelijke personages buiten hun microkosmos. Zelf zegt ze over haar film dat haar sensuele en verleidelijke hoofdpersonages worstelen met de hypocrisie van het traditionele Oosterse systeem en het Westerse modernisme. Naast het scenario en de regie nam Labaki ook de rol van de bloedmooie Layale voor haar rekening. Op de acteerprestaties in het algemeen valt overigens niets aan te merken. De geslaagde situatiehumor maken van het kijken naar Caramel een aangename verpozing.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epilatiespecialiste Layale krijgt de kans om haar rivale, ?de echtgenote?, onder handen te nemen. Ze zal echter vallen voor de charmes van de lokale politieagent die haar maar wat graag te pas en te onpas op de bon slingert. Nasrine laat het euvel dat haar eerste huwelijksnacht zou kunnen verstoren operatief herstellen. Rima valt voor de charmes van haar favoriete vrouwelijke klant. Rose en Jamale wijden op het einde van de film hun leven nog evenzeer aan dezelfde zaak.