Viva

Genre: | Duur: 2u00 | Release: 1 Januari 2008 | Land: VS | Regie: Anna Biller | Cast: Bridget Brno, Chad England, Jared Sanford, Anna Biller

Hoe meer wanhopige huisvrouw Barbie Smith zeult met zijn krant en pantoffels, hoe meer ze zich verwaarloosd voelt door manlief Rick. Dan maar richting haar vrijdenkende buren, die hun ontbijt aan het zwembad opvrolijken met plaatjes uit Playboy en rijkelijke sloten whiskey. Onder hun invloed gooit Barbie alle remmen los en herontdekt zichzelf als seksgodin Viva. Haar queeste leidt van magic dust milkshakes serverende kappers, langs naakte blondines die witte hengsten berijden, tot het Healthy Valley Nudist Retreat.

Deze heerlijke hommage aan de sexploitationfilms uit de jaren 1970 baadt continu in een hilarische happy vibe waaraan je onmogelijk kunt weerstaan. Viva laat je lachen vanaf de eerste seconde, waarin Barbie op glorieus foute muziek geniet van een schuimbad. De enorm campy spelende acteurs passen perfect in het plaatje.

De belangrijkste reden voor het grote succes van Mike Leighs toneelstuk Abigail?s Party (in het Nederlands opgevoerd door gezelschap Tristero) was het meticuleuze detail in dialoog, kostuums en decors waarmee een feestje uit de jaren zeventig werd nagebootst. De Japans-Amerikaanse Anna Biller heeft dat kunstje geperfectioneerd. Wie niet weet dat Viva in 2007 is gemaakt, gelooft geheid naar een seventies-prent te kijken, niet in het minst door het perfect gekopieerde ritme van de originele B-films.

sexploitation hommage met een hilarische happy vibe

Biller regisseerde niet alleen, maar zette ook de hoofdrol neer, produceerde, monteerde, ontwierp kostuums, verzorgde een paar nummers op de soundtrack en maakte tussendoor de psychedelische animatiesequens die te zien is midden een orgiescène. En oh ja, ook het scenario komt van haar. Het taaltje van Billers personages is treffend vintage, met speciale vermelding voor Barbies buurman ("I say, live and love today, pay tomorrow. It's the American way!") en -vrouw ("I always wanted to be a prostitute. It sounds so romantic!").

Biller kon gerust een kwartiertje uit haar finale versie hebben weggeknipt en Viva's verhaal staat niet bol van verrassingen, maar blijft wel lachen geblazen. De prent won een zogenaamde Bunny op het Boston Underground Film Fest en zal zonder twijfel ook uw sympathie verdienen. Een perfecte film voor het Offscreen festival.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien