The American Astronaut

Genre: space western | Duur: 1u31 | Release: 1 Januari 2001 | Land: VS | Regie: Cory McAbee | Cast: Cory McAbee, Rocco Sisto, Greg Russell Cook

Paarden noch lasso's in The American Astronaut, maar wel een saloon op de planeet Ceres. Interplanetaire criminelen kunnen er terecht voor een drankje en een dansje. Zo ook onze held Samuel Curtis, een zwijgzame huurling-handelaar die wordt neergezet door regisseur McAbee. Hij komt terecht op Ceres om er een illegale kat af te leveren, maar wordt al snel meegesleurd in een geheimzinnige danswedstrijd waarin hij verdacht hoog zal scoren. Lang kunnen we daar echter niet bij stilstaan, want Samuel moet een jongeman ?The Boy Who Actually Saw a Woman's Breast- van een semi-militaire mannenplaneet wegplukken en hem naar Venus brengen, als traktaat voor de uitbundige vrouwen die de liefdesplaneet bevolken.The American Astronaut is een zwart-wit en no budget curiosum vol hilarische muzikale scènes. Van bij de start bedreigen twee woeste oudere mannen Samuel door een synchroon dansje op te voeren in de saloontoiletten waar hij zijn gevoeg doet. Voeg daar nog ironisch gebekte personages met namen als 'The Blueberry Pirate' of 'The Girl with the Vagina made of Glass' aan toe en je legt al snel de link met onze favoriet Guy Maddin (Brand Upon the Brain!). McAbees werk is natuurlijk een pak minder gelaagd, maar in dit inventieve universum wordt evengoed gegoocheld met expressionistische schaduwbeelden en met plots ingelaste stills. Sommige vondsten zijn geniaal zoals een "What Did Your Father Teach You!?" blèrende wekker.Hoe obscuur ook, deze ruimtewestern is zo opvallend goed gemaakt dat erkenning niet uitbleef. Het soms verbluffende werk van cinematograaf W. Mott Hupfel III maakte kans op een Independent Spirit Award ?een nominatie die zich in 2008 trouwens herhaalde voor 's mans werk aan The Savages. The American Astronaut werd bovendien genomineerd voor de Grand Jury Prize op Sundance 2001.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien