The Shaft

Genre: drama | Duur: 1u38 | Release: 1 Januari 2008 | Land: China | Regie: Zhang Chi | Cast: Luo Deyuan, Zheng Luogian, Huang Xuan

Wat de montage betreft kunnen we The Shaft bezwaarlijk als een erg originele film omschrijven. Via drie personages kijken we in evenveel delen binnen in het leven van de inwoners van een mijndorp in West-China. De aanwezigheid van de mijn is bepalend in hun leven. De veiligheidscoƶrdinator die moet kiezen tussen haar dromen en een geschikt huwelijk met een rijke man, de zoon die de schoolbanken verlaat en de vader die net met pensioen gaat, worden achtereenvolgens voorgesteld.De regie van de 30-jarige Chinese regisseur Zhang Chi bekoort ons daarentegen wel. Via een tralielift laat hij ons mee afdalen naar de mijnschachten. Vooral de eerste episode waarin de jonge vrouw wordt geportretteerd is geslaagd. Dit mede dankzij de fotografie van bijvoorbeeld de douchende mannen nadat hun dagtaak er op zit, van de tralielift met een vergezicht als doorkijk, van de mannen in de lift die met hun lichtgevende helmen terug boven komen en van de drijvende rode schoenen op het meer. Grauwe grijze en groene tinten spelen de hoofdrol. Chi maakt gebruik van herhaling en vertraagde beelden. Het scenario en de regie van de twee volgende episodes is jammer genoeg minder interessant uitgewerkt. Het laatste beeld van de haarspeldbochten die naar het dorp leiden, symboliseert dan weer hoezeer de ruimte levensbepalend is.Zhang Chi zetelde van 2000 tot 2004 als directeur in de Chinese nationale televisiemaatschappij CCTV. Het leidt geen twijfel dat hij daar rekening moest houden met het communistische regime. Sindsdien legde hij zich toe op het schrijven van scenario?s en het regisseren van films. In The Shaft kiest de scenarist-regisseur er ook niet voor om het mijnleven te bekritiseren maar plaatst hij het lot van de bewoners tegenover hun aspiraties.Typisch aan dit soort Aziatische levensverhalen is het trage verloop. Zelfs afgestemd op het levensritme van de mijnwerkers mist deze film enige vaart. Wie daar pap van lust zal de The Shaft meer appreciƫren. Toch vinden we Chi?s ode aan het harde leven van deze arbeiders zeker geen overbodige schets.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien